Storytel tar in 400 Mkr i nyemission – finsk mediekoncern blir storägare?

Storytels börskurs de senaste tre månaderna har inneburit en rejält ras och sedan en återhämtning. Vart tar kurvan vägen efter nyemissionen?

På onsdagskvällen kom beskedet att Storytel gör en riktad nyemission på 400 Mkr till storägarna EQT och Roxette – samt Finlands näst största förlagsgrupp Otava. Pengar som går till att amortera lån.

Ett av de stora frågetecknen för Storytel och som bidragit till att pressa aktiekursen i botten är finansieringen av förra årets miljardköp av amerikanska Audiobooks.com där ett brygglån på 500 Mkr förfaller.

Men nu verkar bolaget ha hittat en lösning. Dels görs en riktad nyemission på upp till 400 Mkr där storägarna EQT och Roxette samt även det finska förlaget Otava har lovat teckna ”betydande belopp”.

”Bolaget avser att använda nettolikviden från den Riktade Emissionen bland annat för att delamortera ett brygglån om totalt 500 miljoner kronor som Bolaget upptog från Swedbank AB (publ) som del av Bolagets finansiering av förvärvet av Audiobooks.com, vilket offentliggjordes den 12 november 2021 och den 7 januari 2022”, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

Dessutom har Swedbank erbjudit sig att ”refinansiera 200 miljoner kronor av den utestående bryggfaciliteten med ett löptidslån på samma belopp.”

”Likviden kommer även att stärka Storytels balansräkning och kapitalstruktur och därmed öka Bolagets finansiella flexibilitet vid genomförande av framtida strategiska satsningar i linje med Bolagets implementerade strategi för lönsam tillväxt”, skriver Storytel.

Otava, låter namnet bekant? Jo, Boktugg har tidigare berättat om lanseringen av prenumerationstjänsten Suomalainen Plus i februari 2020. Bakom stod bokhandelskedjan Suomalainen Kirjakauppa och … Otava, Finlands näst största förlagshus. Båda ingår i mediekoncernen Otava Group som omsätter 255 miljarder euro (2021, motsvarande 2,8 miljarder kr) och även ger ut tidskrifter.

Nu investerar alltså Otava i Storytel. Vi kan bara spekulera i vad som blir nästa steg i affären men Storytel stärker närvaron på den finska marknaden – ett grepp som annars Bonniersfären håller genom marknadsledande Bookbeat.

När Storytel presenterade sin kvartalsrapport ägnades en sida i presentationen åt penetrationen för ljudbokstjänster på olika marknader. I topp fanns inte Sverige som man skulle kunna tro utan Island och … Finland.

Via Norstedts förlagsgrupp, äger Storytel det tredje största förlaget, Gummerus Kustannus Oy (räknar man in läromedel är de till och med störst) sedan hösten 2019. Medan och Bonnier Books äger det största allmänutgivande förlaget WSOY.

Storytel meddelar även att ”I samband med den Riktade Emissionen har Bolaget åtagit sig att, med sedvanliga undantag, ingå ett lock-up-åtagande för framtida nyemissioner för en period om 90 kalenderdagar efter det att den Riktade Emissionen genomförts. Ledamöter i Bolagets styrelse och Bolagets ledningsgrupp, har åtagit sig, med sedvanliga undantag, att inte sälja aktier i Bolaget under en period om 90 kalenderdagar efter det att aktierna som emitteras i den Riktade Nyemissionen registrerats hos Bolagsverket.”

För befintliga ägare innebär nyemissionen en utspädning (runt 10-12 % uppskattningsvis) och det är givetvis inte helt okontroversiellt att plocka in pengar på en värdering som ligger så lågt (även om aktien faktiskt ökat över 50 % på några veckor efter bottennoteringen den 14 oktober (31,57 kr) till att ikväll stänga på 48,25 kr.

Beskedet raderar dock ut en osäkerhet, nämligen finansieringen av lånet. Eftersom Storytel dessutom lyckades nå ett positivt kassaflöde under Q3-2022 så har man skaffat sig en bättre position. Återstår att se exakt hur villkoren blir gällande emissionskurs och hur aktierna fördelas.

Per 30 september 2022 ägde EQT 14,2 % av Storytel, Roxette 10,5 %, Jonas Tellander 7,1 %, Swedbank Robur Fonder 6,3 %, Annamaria Tellander 4,4 %. EQT och Roxette lär alltså stärka sitt ägande av Storytel.

Sen får vi se hur alla de investerare som blankat aktien agerar. Hade de gamblat på eller mot en nyemission?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.