Dagens 4 november 2022

👑 Tronskifte? På den danska bokmarknaden har Gyldendal länge varit ohotad etta. Men tidigare i höst sparkade man VD och skar i kostnaderna. Samtidigt växer Politikens förlag och är kanske på väg att gå om medan Egmontägda Lindhart og Ringhof inte är långt efter, skriver Information.

🏆 Crimelista. Petrona Award for Best Scandinavian Crime Novel of the Year har presenterat sin longlist på tolv titlar som kan vinna i år. Tre av dem är svenska: Maria Adolfsson, Fatal Isles översatt av Agnes Broomé, Anders Roslund, Knock Knock översatt av Elizabeth Clark Wessel samt Gustaf Skördeman, Geiger översatt av Ian Giles. Den 16 november presenteras en short list, skriver The Bookseller.

🎤 Musikbiografi. James Gavin, som skri­vit flera musikbiografier, följer George Michaels förvandling från den blyge Georgios Panayiotou till artisten som erövrade världen med Wham!. Hundratals inter­vjuer med vänner och kollegor gör George Michael : Ett liv till en rik skildring av en sann soullegend, enligt förlaget Bokfabriken. Svensk översättning av Mia Gahne.

🏆 Novelltävling. Förlaget Ekström & Garay arrangerar en novelltävling tillsammans med Kvällsposten och GT, Expressens editioner i syd och väst med totalt 50 000 kr i prispengar (35 000 kr i förstapris). Deadline är den 31 mars 2023. Vinnarnovellen publiceras i Kvällsposten och GT samt i en antologi med tio vinnarnoveller. Anmälningsavgiften till tävlingen är 550 kr. Läs mer här.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.