Förlag ser karens som en lösning – läsare och lyssnare som ett problem

I vissa fall måste den som vill läsa eboken vänta tre månader innan dem släpps till Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play. Trots att den säljs som download direkt. Foto: iStock.

Flera förlag använder karens på eböcker och ljudböcker till streamingtjänsterna. Nobelpristagaren Annie Ernaux och fotbollsjournalisten Olof Lundh är två aktuella exempel vars nya titlar som går att ladda ner men inte strömma.

Dagen efter att Annie Ernaux fått Nobelpriset dök de första larmrapporterna upp i sociala medier. Hennes böcker finns inte inlästa som ljudböcker på svenska, streamingtjänsterna hade dock eboksutgåvor av flera titlar. Men precis när användarna hunnit börjat läsa försvann böckerna plötsligt ur deras bokhyllor.

Redan betalande prenumerant? Logga in för att läsa

Annars köp en prenumeration idag – du kan prova en månad för 39 kr.

Varför betalvägg? Knappt 1 % av artiklarna här på Boktugg går att läsa enbart som betalande prenumerant. Det är material som vi vet har ett stort värde för den som jobbar i bokbranschen på ett eller annat sätt. Som prenumerant får du nya utgåvor av Analysbrevet direkt i din inbox och dessutom tillgång till ett växande arkiv.

Inloggad men kan fortfarande inte läsa artikeln? Då har du sannolikt ingen aktiv prenumeration. Kanske har den gått ut för att betalningen fallerat, vilket kan hända när kreditkortet inte längre är giltigt. Kolla dina prenumerationer här.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.