Deckarförfattaren Peter Robinson är död

Den bästsäljande kriminalförfattaren Peter Robinson är död. Arkivbild: Karl Melander/TT.

Den brittiske kriminalförfattaren Peter Robinson har gått bort efter en kort tids sjukdom, 72 år gammal, bekräftar hans förläggare för BBC.

Den Leeds-födde författaren var mest känd för romanserien om kommissarie Alan Banks, som också blivit tv-serie med Stephen Tompkinson i huvudrollen.

Efter att ha studerat engelsk litteratur vid University of Leeds flyttade Robinson 1974 till Kanada, där han var bosatt i Toronto med sin fru Sheila Halladay fram till sin död.

Hans förblev dock trogen sina rötter genom att låta kommissarie Banks-romanerna utspelas i den fiktiva Yorkshire-staden Eastvale. Den första boken publicerades 1987 och serien har sålt mer än 8,8 miljoner exemplar, enligt hans brittiska förlag Hodder & Stoughton.

Robinsons förläggare Carolyn Mays säger i ett uttalande att han var ”en kombination av alla de bästa sidorna” av hans karaktär Alan Banks.

– Han var omtänksam och hade en stark rättvisekänsla. Han hade god smak och en väldigt jordnära syn på världen, säger hon.

Hans bortgång uppmärksammas på Twitter av bland andra kriminalförfattarna Val McDermid och Peter James.

Boktuggs fotnot: I våras släppte Bokförlaget Forum den tredje kriminalromanen om Alan Banks, Ett nödvändigt slut av Robinson, för första gången på svenska.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,