Barnboken Tiden av Matilda Ruta är tryckt på återvunnet papper

Författaren och illustratören Matilda Ruta är aktuell med bokserien Jordbok, vars första del Tiden tryckts på återvunnet papper. Bild: Anna Dvrnik

Hur möter man barn i samtal om vår planet, naturen och klimatkris? Det funderade författaren och illustratören Matilda Ruta på. Resultatet är bokserien Jordbok där den första delen Tiden kom ut i våras, tryckt på återvunnet papper.

I boken samlas fakta och poesi med vackra illustrationer och läsaren får följa huvudpersonen Alice och katten Misse på resan genom tiden från jordens födelse till idag. Längs en skala på sidorna som används både på längden och tvären får man följa tidens gång.

Bokidén grundar sig i Matilda Rutas önskan om att hitta ett sätt att öppna upp för diskussioner kring jorden, livet och de band som knyter allt samman.

– En stark anledning är att jag funderade på vad jag kan göra, hur kan jag möta mina barn i samtal om den utmanande tiden vi lever i. Det går att prata på riktigt även med barn, om man hittar former för att prata.

Tiden blandar bilder, serier, faktarutor och humor.

– Det är viktigt att det är en glad bok. En trygg och hoppfull berättelse som man kan prata kring med barnet. Och jordens utveckling är ju komisk, speciellt att det har slumpat sig så att vi kan leva här just nu.

Återvunnet papper för minsta klimatavtryck

Boken är utgiven på Natur & Kultur och är liksom övrig utgivning på förlaget klimatneutral. Men den är tryckt på återvunnet papper, ett inte helt vanligt val. Förläggare Johanna Ringertz brinner för klimatfrågor i allmänhet och det här projektet i synnerhet. Men att välja papper var inte enkelt. Olika parametrar ställdes mot varandra och klimatpåverkan kunde de då se i relation till pris i Printpools verktyg.

Utgångspunkten för både förläggare och författare var att i möjligaste mån använda återvunnet papper.

– Vi vill göra ett så litet klimatavtryck som möjligt, men det var svårt att avgöra vilket papper som var klimatvänligast. Det handlar om hela kedjan i papperstillverkningen, bränsle i transporter, använder tryckeriet grön el? Det var inte lätt, säger Johanna Ringertz.

Till slut föll valet ändå på ett återvunnet papper och de är nöjda med resultatet.

– Oberoende av om vi tänkt rätt eller inte vill jag se det som ett statement, det signalerar att det går att göra annorlunda, att ta den extra svängen. Vi alla i samhället behöver orka tänka nytt, säger Johanna Ringertz.

Även nästa del trycks på återvunnet papper

Trots papperspriser på uppgång skulle hon gärna använda återvunnet papper även i andra projekt.

– Om inte priserna är helt omöjliga. Det finns många typer av återvunnet papper i andra branscher, men det är en produktutveckling som inte har skett på bokpapper.

Nästa del i serien Jordbok handlar om livet och kommer också att tryckas på återvunnet papper.

– Vi måste på alla fronter tänka på hur det vi gör påverkar miljön. Det hade inte känts bra att inte göra det bästa möjliga valet, säger Matilda Ruta.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.