Stiftelsen Natur & Kultur och En bok för alla ökar läslusten i socioekonomiskt utsatta områden

Samarbetet mellan Stiftelsen Natur & Kultur och En bok för alla utgår från Skolverkets kompetensutvecklingsmaterial Läslyftet. Klasser erbjuds beställa utvalda böcker från En bok för alla som de kan arbeta med i klassrummet, och som eleverna sedan får behålla. 

Urvalet av skolor sker i samarbete med Skolverket och erbjudandet riktar sig till högstadieskolor i områden med socioekonomiska utmaningar.

För andra året i rad delar Stiftelsen Natur & Kultur och En bok för alla ut böcker till högstadieelever i områden med socioekonomiska svårigheter. Förra året uppgav 95% av lärarna att deras elever fått ökad läslust av projektet. I år får ännu fler elever ta del av projektet och 25 000 böcker kommer att delas ut.

– Ordens makt är stor. Ett demokratiskt samhälle förutsätter medborgare som kan läsa, ta till sig information och genom berättelser förstå andra perspektiv än sitt eget. Vi känner ett ansvar för att bidra till att läsningen inkluderar, och att fler får upp ögonen för den. Att hela 95% av eleverna fick ökad läslust förra terminen är jättekul och vi är stolta över att få vara med och bidra till ett starkare samhälle, säger Eja Embretsson, förlagschef för En bok för alla.

– Böckerna i sig blir främst en gåva direkt till eleverna. En gåva man får ta med sig hem, som kan följa med genom livet och förhoppningsvis väcka insikten om att det kan rymmas en hel värld mellan ett par till synes vanliga pärmar, säger Ann-Marie Körling, som tilldelats Svenska Barnakademins eldsjälspris 2022 och är tidigare läsambassadör som varit med och tagit fram urvalet av böcker.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.