28 september 2022 – vi läser böcker

📅 Utgivningar idag: Allhelgonahelgen och Halloween nalkas, kanske är det därför det ges ut många spök- och skräckböcker idag? Spökjägare: Sista chansen av Martin Jern, Det spökar på Smögen av Anna Ihrén, bilderboken Monsteriet av Junaida och De dödas återkomst av Madeleine Bäck. Bonnier Carlsen släpper två böcker i serien Skräckslagen: Dockan av Ingunn Aamodt och Skräckens hus av Arne Svingen.

🎂 Födelsedagar: Den 28 september föddes sociologen och historikern Immanuel Wallerstein (1930–2019). Han skrev en rad böcker om ekonomisk historia och kapitalism. På svenska gavs bland annat ut Världssystemanalysen : en introduktion, Europeisk universalism : maktens retorik och Utopistik : historiska val för det tjugoförsta århundradet.

🐕 Idag är Internationella rabiesdagen. Vi hittar inga faktaböcker om rabies men däremot en skönlitterär barnbok från 2021: Rabieshunden av Kerstin Lundberg Hahn. Och så ska vi ju inte glömma klassikern Cujo av Stephen King som kom ut på svenska för fyrtio år sedan och numera bara hittas på antikvariat.



📗 Poesiantologi. Ny poesi är titeln på en antologi för ny svensk poesi som Vendels förlag planerar att ge ut sommaren 2023 med debuterande författare som ännu inte har publicerats i bokform. ”Målet är att ge en plattform åt duktiga poeter som ännu inte har lyckats nå ut med sina dikter och att ge en bild av vad som håller på att hända i den svenska poesin”, skriver förlaget i ett pressmeddelande.
– Det finns en lång tradition av poesiantologier av debutanter, till exempel serien Blå blixt som har getts ut av Brombergs förlag eller Bonniers Ny lyrik om man går längre bakåt i tiden. Jag har alltid tyckt att de introduktionerna av nya röster spelar en viktig roll för både läsarna och författarna, och därför känns det roligt att få vara med och föra den här traditionen vidare, säger Liv Gingnell, poesiredaktör på Vendels förlag.


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL