20 september 2022 – läs en bok idag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📅 Utgivningar idag: Med runt 80 titlar finns det mycket att välja bland. Vi hittar En IT-man från Ulan Bator och andra limerickar av Victor Estby (som vi annars förknippar mycket med Bokdagar i Dalsland). Yu Xinqiao (f. 1968) är en av de mest kontroversiella poeterna i dagens Kina och titeln Jag har det så bra att jag borde ringa polisen sticker ut. Blodregn av Leffe Grimwalker och huvudkaraktären Alex Storm är sjätte boken i serien som nu ska ha passerat 300 000 exemplar (alla format). Om vi säger Heartstopper Bok 3 av Alice Oseman så ropar vissa ”Äntligen!” och andra ”Vem är det?”.

🎂 Födelsedagar: Den amerikanska författaren Jude Deveraux fyller 75 år idag. Hon har skrivit ett 40-tal romaner, mest historiska kärleksromaner. Flera av dem har blivit bästsäljare, och hon gavs ut flitigt på svenska för 15–20 år sedan. Titlar som Drömmar om kärlek, En sång om kärleken, Att tämja en man och Högländernas drottning finns idag bara på antikvariat.
Även Javier Marías, en av Spaniens stora moderna författare, föddes denna dag. Han gick bort den 11 september i år, 70 år gammal. Bland hans verk hittas Berta Isla, Ditt ansikte i morgon : en trilogi, Förälskelser och Tidens mörka rygg.

🍹 Idag firas tydligen Bålets dag. Och med det menas välkomstdrinken, inte brasan eller magmusklerna. Drinkböcker finns det gott om, även om vi inte hittar någon bok med recept på just bål. Så vi tipsar istället om Vilda drinkar, Cocktails: från populära klassiker till nya innovativa drinkar, Bartenderns bästa cocktails och Alkoholfria cocktails : martinis, daiquiris, mojitos, caipirinhas, apertifer.xxx. xxxx


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …