Javier Marías författare
Javier Marías, spansk författare, översättare och krönikör, har avlidit 70 år gammal. Arkivbild: Leif R Jansson/TT.

Spanske författaren Javier Marías är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den spanske författaren Javier Marías har avlidit, 70 år gammal. Han har ofta nämnts som en het kandidat till Nobelpriset i litteratur.

Marías på sjukhus i sviterna av en lunginfektion, uppger den spanska nyhetsbyrån EFE.

Marías beskrivs som en av Spaniens mest betydelsefulla författare under det senaste halvseklet. Han skrev 15 romaner som översatts till mer än 40 språk och har även skrivit essäer och noveller samt varit mångårig kolumnist i El País.

Romantrilogin ”Tu rostro mañana”, Ditt ansikte i morgon i svensk översättning, gavs ut 2017 på Bonniers förlag. Spionromanen som skildrar Spaniens mörka förflutna anses vara Marías mästerverk.

”Det här är en sorglig dag för spansk litteratur”, twittrar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez:

”Javier Marías, en av vår tids största författare, har lämnat oss. Hans betydande och talangfulla gärning kommer att vara grundläggande för spansk litteratur. Mina kondoleanser till hans familj och vänner i denna svåra stund.”

Marías valdes 2006 in i Spaniens kungliga akademi, landets högsta litterära och språkliga organ. Han har tilldelats flera internationella romanpriser och var professor i spansk litteratur vid Oxford i Storbritannien och vid Wellesley College i USA på 1980-talet.

Boktuggs fotnot: Så sent som i maj 2022 kom Javier Marías bok Berta Isla ut på svenska. Den beskrivs av förlaget som ”den hyllade uppföljaren till Javier Mariás magnum opus Ditt ansikte i morgon”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.


Uppdateras under dagen …