Spanske författaren Javier Marías är död

Javier Marías författare
Javier Marías, spansk författare, översättare och krönikör, har avlidit 70 år gammal. Arkivbild: Leif R Jansson/TT.

Den spanske författaren Javier Marías har avlidit, 70 år gammal. Han har ofta nämnts som en het kandidat till Nobelpriset i litteratur.

Marías på sjukhus i sviterna av en lunginfektion, uppger den spanska nyhetsbyrån EFE.

Marías beskrivs som en av Spaniens mest betydelsefulla författare under det senaste halvseklet. Han skrev 15 romaner som översatts till mer än 40 språk och har även skrivit essäer och noveller samt varit mångårig kolumnist i El País.

Romantrilogin ”Tu rostro mañana”, Ditt ansikte i morgon i svensk översättning, gavs ut 2017 på Bonniers förlag. Spionromanen som skildrar Spaniens mörka förflutna anses vara Marías mästerverk.

”Det här är en sorglig dag för spansk litteratur”, twittrar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez:

”Javier Marías, en av vår tids största författare, har lämnat oss. Hans betydande och talangfulla gärning kommer att vara grundläggande för spansk litteratur. Mina kondoleanser till hans familj och vänner i denna svåra stund.”

Marías valdes 2006 in i Spaniens kungliga akademi, landets högsta litterära och språkliga organ. Han har tilldelats flera internationella romanpriser och var professor i spansk litteratur vid Oxford i Storbritannien och vid Wellesley College i USA på 1980-talet.

Boktuggs fotnot: Så sent som i maj 2022 kom Javier Marías bok Berta Isla ut på svenska. Den beskrivs av förlaget som ”den hyllade uppföljaren till Javier Mariás magnum opus Ditt ansikte i morgon”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.