Cecilia Fransson. debuterar med Fara i kikaren

Cecilia Fransson. Fotograf:  Tobias Andersson

I min första barnbok händer det fruktansvärda saker på ett bibliotek i en liten stad. Det betyder inte att jag hatar barn, bibliotek eller små städer. Tvärtom.

Jag är född och uppvuxen i Skövde, och har i perioder av mitt liv bott utomlands, i de stora europeiska metropolerna. Men jag har alltid återvänt till min hemstad mellan varven. Jag älskar närheten till allt här, lugnet, familjen, och att jag vet vad alla gator heter.

Precis som för hjältinnan Alma i min debutbok Fara i kikaren har bibliotek och boklådor alltid varit lite heliga för mig. Biblioteket i Skövde med sin ljuvliga önskedamm är ett tidigt barndomsminne, och Flemmings bokhandel på Hertig Johans gata var tonårens vardagsrum. När jag pluggade litteraturvetenskap i Brighton var den enorma bokhandeln en naturlig mötesplats. Den spände över flera våningar och hade ett kafé där man fick läsa alla tidskrifter gratis. Där satt jag och pluggade, och där fann jag flera själsfränder. Hela livets äventyr rymdes innanför och utanför bokpärmarna. 

Den gotiska litteraturen blev min favoritgenre. Därför var det självklart för mig att förlägga min barndeckare till en historisk miljö, och att det skulle finnas rejält ruskiga inslag. Det som är extra kusligt i Marbergmysterierna är att det inte finns något övernaturligt där. Allt utspelar sig bland vanliga människor i vår värld. Lite som att Madicken möter Sherlock Holmes.

Fara i kikaren

Fara i kikaren

Sverige, hösten 1897. Alma är tolv år och dotter till polismästaren i Marberg.

En sen kväll hittas en död kropp i stadens bibliotek. Hela Marberg chockas av mordet. Almas pappa får i uppgift att utreda det. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL