Författaren Katarina Wennstam
Författaren Katarina Wennstam skriver på en ny serie. Foto: Elisabeth Ohlson.

Katarina Wennstam till Bookmark – skriver ny historisk kriminalserie

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Katarina Wennstam har skrivit ett treboksavtal med Bookmark förlag. Det blir startskottet för en storsatsning på en ny bokserie med arbetstiteln Sekelskiftesmorden.

– Detta är mitt livs största projekt. Äntligen får jag förverkliga en idé som jag har haft i många år. Det kommer fortfarande att handla om mina hjärtefrågor som kvinnors rättigheter och mäns våld mot kvinnor. Men tiden kring förra sekelskiftet ger unika möjligheter att skildra kvinnans villkor och samtidigt skapa en annan typ av deckare på grund av det rudimentära svenska kriminalväsendet vid den tiden. Jag kan lova att det kommer att bli minst lika spännande som mina tidigare böcker, säger Katarina Wennstam.


ANNONS


Efter tolv samtida kriminalromaner och tre reportageböcker är det alltså dags för den prisbelönta författaren, kriminalreportern och debattören Katarina Wennstam att starta något nytt. Den nya bokserien blir en storsatsning under arbetstiteln Sekelskiftesmorden och böckerna utspelar sig på Södermalm i Stockholm under slutet av 1890-talet.

I Sekelskiftesmorden kommer läsaren att få följa fyra kvinnor vid en tid när endast män fick arbeta inom polisväsendet, men där samhället också är under stor omvandling. De fyra kvinnorna befinner sig i helt olika livssituationer, men kommer snart att få anledning att samarbeta för att lösa brott.

Katarina Wennstam har skrivit ett treboksavtal med Bookmark förlag. Hennes böcker har under tjugo år utgivits av Albert Bonniers förlag men i och med den nya storsatsningen där Wennstam tar en ny riktning i författarskapet byter hon till Bookmark förlag.

– Jag är oerhört förväntansfull. Katarina Wennstam har varit en väldigt viktig röst i Sverige i över tjugo år, sedan hon debuterade med Flickan och skulden. Tematiken är fortfarande densamma, men med Sekelskiftesmorden tror jag att hon kommer att kunna nå ännu fler läsare, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark.

ANNONS

Hösten 2022 är Katarina Wennstam aktuell med Dödsbädden, den tolfte delen i Justitia-serien samt med ljuddramat ”Anna Lindh 2003” i Sveriges Radios dramaserie Före-Efter.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …