Folkrättsexperten Ove Bring klargör anfallskrigens argument i ny bok

När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 förklarade Vladimir Putin att det var nödvändigt bland annat för att ”avnazifiera” landet. Putin var varken först eller sist med att försöka rättfärdiga ett anfallskrig under falska förevändningar. Folkrättsexperten Ove Bring belyser i Anfallskrigens argument fler exempel ur historien.

Stater som vill starta krig söker skäl som kan rättfärdiga deras handlingar. Det gäller att övertyga den egna nationen, eller en skeptisk omvärld, om det rimliga i ett väpnat agerande eller ett hot om våld i den situation som uppstått.


ANNONS


Ove Bring är professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan samt tidigare folkrättssakkunnig på Utrikesdepartementet. Oberoende av tidsålder och regim visar han i Anfallskrigens argument hur de styrande har resonerat och agerat genom historien och ger exempel från bland annat trettioåriga kriget, de båda världskrigen, finska vinterkriget, sexdagarskriget, Kuwaitkriget och kriget i Georgien. Resultatet blir en initierad skildring av ett synnerligen aktuellt ämne.

”Temat för boken uppmärksammades redan av en av de gamla grekerna, Aisopos (d. 560 f.Kr.), i fabeln om vargen och lammet. Vargen söker det ena argumentet efter det andra för att kunna äta upp lammet.

Du förolämpade mig i fjol, sa vargen.
Men då var jag inte född, svarade lammet.
Du har tjuvbetat på mina marker, sa vargen.
Men jag kan inte äta gräs ännu, svarade lammet.
Då var det din bror som tjuvbetade, sa vargen.
Men jag har ingen bror, svarade lammet.
Du står hela tiden och säger emot, sa vargen – och åt upp lammet.

Sensmoral: Våldsverkare finner alltid argument utan hänsyn till sanningen.”
Ur bokens förord

Om författaren
Ove Bring är folkrättsjurist och har i sitt yrkesliv samlat erfarenheter från UD, FN och den akademiska världen, bland annat som professor i folkrätt vid Uppsala universitet, Stockholms universitet och Försvarshögskolan. År 1999–2017 var han ledamot av Permanenta skiljedomstolen i Haag. Tidigare utgivna böcker inkluderar Parthenonsyndromet. Kampen om kulturskatterna (2015) och Gåtan Hammarskjöld. Om flygkraschen i Ndola (2020).

Om boken

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.