Joyce Carol Oates berättar om sitt liv i en ny dokumentär. Pressbild: Oded Balilty/AP/TT.

Filmrecension: Joyce Carol Oates berättar ovilligt i ny dokumentär

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Stig Björkman fick tjata länge på Joyce Carol Oates för att få henne att ställa upp i hans dokumentär. Väl framför kameran vill hon helst inte prata så mycket, men när stjärnförfattaren öppnar sig finns det mycket att berätta om.

Joyce Carol Oates är en ovillig intervjuperson. Stig Björkman gör en poäng av att inleda sin film med att berätta hur länge han har tjatat på henne att ställa upp.


ANNONS


Trots sitt enorma författarskap och de ständiga Nobelprisspekulationerna har Joyce Carol Oates aldrig sökt kändisskapet utan hållit fram sina böcker som skydd från rampljuset.

”Vill du träffa mig finns jag i mina böcker”, är ett av hennes citat, som flimrar förbi på vita duken i början.

Men nu släpper hon in Stig Björkman. Den svenska filmbranschens ständige mångsysslare kallar själv sitt alster för en porträttfilm. Det sätter tonen, för här kommer inga stora avslöjanden. Det är rätt anspråkslöst.

För dem som har följt Joyce Carol Oates författarskap är det förstås ingen nyhet varför hon skrev boken Mörkt vatten om Kennedyklanen eller vad i Marilyn Monroes livshistoria som gav henne bränsle till Blonde.

ANNONS

Men visst finns det mycket att berätta. Björkman gräver i vad det är i Joyce Carol Oates egna erfarenheter och arv från släkten som ligger bakom hennes fascination för ämnen som blev till storsäljande böcker.

Björkman får hennes förtroende och kommer den firade författaren nära. Kanske lite för nära. Det saknas motfrågor, lite tuggmotstånd. Även de mest upphöjda av människor behöver få sina motiv ifrågasatta.

Joyce Carol Oates framgångsrecept att gå in i huvudet på verkliga personer och skildra dem i skönlitterär form är inte okontroversiellt. Filmen hade tjänat på att Björkman lade mer tid på att problematisera det.

De finaste stunderna i filmen härrör inte från någon intervju. Det är de privata ögonblicken där den numera lite spröda författaren rör sig i och kring hemmet i Princeton tillsammans med sin man (som sedan dess avlidit). Som vilket gammalt intellektuellt akademikerpar som helst.

Text: Mikael Forsell/TT

Fakta: Joyce Carol Oates – A body in the service of mind

Genre: Dokumentär.

Premiär: 16 september 2022.


ANNONS


Regi: Stig Björkman.

Speltid: 1 timme och 30 minuter.

Åldersgräns: 7 år.

Betyg: + + +

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …