13 september 2022 – idag läser vi böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📅 Utgivningar idag: Idag släpps Sofie Sarenbrants första barnbok En vän för livet, första delen i en serie hästböcker om Mira & Månen. På djurtemat ges idag även Vid regnbågens slut finns en katt av Kerstin Strömstedt, Niklas Strömstedt och Lars Lerin ut. Zeina Mourtada kommer med en ny kokbok: Zeinas bröd : Piroger, pajer, pizzor, börek, röror, soppor och Ulf Nilsson och Cecilia Heikkilä med bilderboken Allt ska växa.

🎂 Födelsedagar: Denna dag föddes Roald Dahl år 1916. Hans föräldrar kom från Norge, men Roald växte upp i Wales och levde större delen av sitt liv i Storbritannien. Han var en av de stora brittiska barnboksförfattarna under 1990-talet och hans böcker har sålt i mer än 250 miljoner exemplar. Roald Dahl skrev bland annat de internationella succéerna Kalle och chokladfabriken, SVJ, Matilda, Häxorna och James och jättepersikan. Flera av hans böcker har blivit film. Berättelserna präglas ofta av mörk humor och handlar ofta om barn som blir illa behandlade av ondskefulla vuxna.

💭 Den 13 september firas bland annat Dagen för positivt tänkande. Boktips? Gilla läget : hur allt gick åt helvete med positivt tänkande, Tänk positivt annars kan du dö och Den lyckliga pessimisten : varför negativt tänkande är positivt.Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …