3 augusti 2022 – en dag för bokälskare

Utgivningar idag: Ett 50-tal nya titlar (varav dock ett antal är samma bok i flera format) och vi hittar exempelvis Andra sommaren på Katthotellet av Jessika Devert, Under Ukrainas blåa himmel av Bengt Berg och Morfar flyttar in av Marcus Gunnar Pettersson, Eva Susso och Madi Susso Jadi.

🎂 Födelsedagar: Phyllis Dorothy James (1920-2014), mer känd som P.D. James, var född den 3 augusti. Kanske mest känd för sina detektivromaner med kriminalpolisen Adam Dalgliesh. Första boken (av fjorton) i serien heter Slut hennes ögon (1962) och finns inläst som ljudbok (Tomas Bolme) i översättning av Inger Fahlander. Den franske boktryckaren Étienne Dolet (1509-1546) var även översättare och författare och anklagades för kätteri och brändes på bål år 1546 – än mer makabert på hans födelsedag den 3 augusti.

🍉 Vattenmelonens dag är det den 3 augusti så varför inte tipsa om boken Vattenmelonen av Marian Keyes? På sina håll firas tydligen även Vitvinsdagen.



💸 Ny Baldacci-serie. Thrillerförfattaren David Baldacci kommer med Passageraren 06:20 som är första boken i en ny serie om Travis Devine, före detta ranger i amerikanska armén, numera finansanalytiker på Manhattan.

Höganäs Summer Book Festival är tillbaka – i mindre skala

Maria Maunsbach inleder Höganäs Summer Book Festivals bokhelg i ett samtal med Kalle Lind. Bild: Julia Lindemalm

🎪 Litteraturfestival. Höganäs Summer Book Festival 2022, lite mer nedtonat än premiärfestivalen förra året, men inte mindre festligt för det. I år blir det vad arrangörerna kallar litterär bar, fördelat på en bokhelg i augusti, två event i september och ett eller två senare i höst. Närmast väntar bokhelgen den 19 och 20 augusti med författarsamtal.

🔗 Kurslitteratur-NFT. Världens största läromedelsförlag, Pearson, hoppas att NFT (non-fungible tokens) och blockchain ska göra det möjligt för dem att ta del av intäkter vid andrahandsförsäljning av kurslitteratur. Många kursböcker kan säljas vidare flera gånger till nya studenter utan att förlaget får en krona. Men digitaliseringen kan ändra på det. En bok i form av en NFT kan generera kickback varje gång en bok säljs i andra hand, skriver Bloomberg. Läs mer om NFT-tekniken i bokbranschen i vårt analysbrev.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL