3 augusti 2022 – en dag för bokälskare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Ett 50-tal nya titlar (varav dock ett antal är samma bok i flera format) och vi hittar exempelvis Andra sommaren på Katthotellet av Jessika Devert, Under Ukrainas blåa himmel av Bengt Berg och Morfar flyttar in av Marcus Gunnar Pettersson, Eva Susso och Madi Susso Jadi.

🎂 Födelsedagar: Phyllis Dorothy James (1920-2014), mer känd som P.D. James, var född den 3 augusti. Kanske mest känd för sina detektivromaner med kriminalpolisen Adam Dalgliesh. Första boken (av fjorton) i serien heter Slut hennes ögon (1962) och finns inläst som ljudbok (Tomas Bolme) i översättning av Inger Fahlander. Den franske boktryckaren Étienne Dolet (1509-1546) var även översättare och författare och anklagades för kätteri och brändes på bål år 1546 – än mer makabert på hans födelsedag den 3 augusti.

🍉 Vattenmelonens dag är det den 3 augusti så varför inte tipsa om boken Vattenmelonen av Marian Keyes? På sina håll firas tydligen även Vitvinsdagen.💸 Ny Baldacci-serie. Thrillerförfattaren David Baldacci kommer med Passageraren 06:20 som är första boken i en ny serie om Travis Devine, före detta ranger i amerikanska armén, numera finansanalytiker på Manhattan.

Höganäs Summer Book Festival är tillbaka – i mindre skala

Maria Maunsbach inleder Höganäs Summer Book Festivals bokhelg i ett samtal med Kalle Lind. Bild: Julia Lindemalm

🎪 Litteraturfestival. Höganäs Summer Book Festival 2022, lite mer nedtonat än premiärfestivalen förra året, men inte mindre festligt för det. I år blir det vad arrangörerna kallar litterär bar, fördelat på en bokhelg i augusti, två event i september och ett eller två senare i höst. Närmast väntar bokhelgen den 19 och 20 augusti med författarsamtal.

🔗 Kurslitteratur-NFT. Världens största läromedelsförlag, Pearson, hoppas att NFT (non-fungible tokens) och blockchain ska göra det möjligt för dem att ta del av intäkter vid andrahandsförsäljning av kurslitteratur. Många kursböcker kan säljas vidare flera gånger till nya studenter utan att förlaget får en krona. Men digitaliseringen kan ändra på det. En bok i form av en NFT kan generera kickback varje gång en bok säljs i andra hand, skriver Bloomberg. Läs mer om NFT-tekniken i bokbranschen i vårt analysbrev.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …