30 juli 2022 – ett litterärt datum

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Lördag och därmed tomt på nya titlar att rapportera.

🎂 Födelsedagar: Emily Brontë (1818-1848) föddes den 30 juli och var en brittisk författare, känd för sin enda publicerade roman Svindlande höjder. Experten på vett och etikett – Magdalena Ribbing (1940-2017) – var också född denna dag, hon gav bland annat ut Ribbings etikett och Stora stunder : Etikett för fest och högtid. Ytterligare ett födelsedagsbarn: Patrick Modiano (född 1945) som 2014 tilldelades Nobelpriset i litteratur, har skrivit böcker som Osynligt bläck och Slumrande minnen.

🌭 Pocketbokens dag och Världsbroderidagen firas den 30 juli. Så varför inte tipsa om böckerna Skandinaviskt broderi : 35 projekt att sy och brodera, Svenska broderier och Broderidrömmar som alla släpptes under våren. Lite lustigt att det inte släppts ett gäng nya pocketböcker just denna dag? Men tidigare i veckan kom bland andra Londonflickan av Susanna Alakoski och Till de döda av Emma Ångström i pocket.


Christina Erikson byter genre från spänning till romance. Bild: Maria Östlin

Christina ska skriva ny serie i 21 delar – i ny genre

🎪 Författarintervju. En annons på Hemnet om en nergången gammal herrgård i Svartå ligger bakom att Christina Erikson nu byter genre. Svartåsviten är ett historiskt drama i hela 21 delar med både romantik och spänning, baserat på de kvinnor som tidigare styrt Svartå. Lördagsintervju.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …