27 juli 2022 – ur böckernas perspektiv

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Ett dussin nya utgivningar, bland dessa Tala med de döda av Anna Jansson (fjärde delen i hennes Kristoffer Bark-serie) och Stjärnkocken av Peter May. Greta Gris-trenden verkar inte heller riktigt över, Greta Gris: Lek och lär med Greta är en av två nya titlar idag av Neville Astley och Mark Baker.

🎂 Födelsedagar: Flera författare är födda denna dag, exempelvis Giosuè Carducci (1835-1907), italiensk poet och författare, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1906 (två månader före sin död). Fyller år gör även Cassandra Clare (född 1973 och vars riktiga namn är Judith Rumelt), mest känd som författare till ungdomsbokserien The Mortal Instruments som även filmatiserats, den inleds med Stad av skuggor.

🌭 Sjusovardagen firas den 27 juli så vi hoppas att du tagit en sovmorgon. Då borde väl nästan Sömnsmart : Hur du sover dig till bättre hälsa av Marit Andersson och John Axelsson ha släppts idag istället för på fredag? Sömn är nästan lite trendigt (tänk på alla ljudböcker som vill hjälpa dig att somna) men även pappersböcker i ämnet som Mosleys sömnskola : fyraveckorsprogram till bättre sömn och hälsa.👨‍💻 Kickstarter. Bigme Inknote Color ska bli världens första läsplatta med eInk-skärm (10,3 tum och 1872 x 1404 pixlar) med färg och dessutom med kamera både fram och bak. Operativsystem Android 11. En styluspenna för att skissa och anteckna och möjlighet att scanna dokument och konvertera till text – liksom speech-to-text (stöd för 37 språk däribland svenska) via mikrofon. För att sätta igång produktionen kör de just nu en Kickstarter-kampanj som nådde målet (100 000 dollar) på några minuter.

🌹 Dödsfall. Författaren och översättaren Britt Arenander (som bland annat översatte bland annat flera band av Anaïs Nins dagböcker samt böcker av Nobelpristagaren Elie Wiesel) har avlidit. Britt Arendander blev 80 år.

🎧 Ljudboksapptest. Boktugg gör emellanåt tester av ljudbokstjänsterna och deras appar. Senaste veckan har vi tittat närmare på ljudboksspelarna, alltså hjärtat i apparna och jämfört dess funktionalitet. Vi har tittat på fem appar och jämför Storytel vs Bookbeat vs Nextory vs Bokus Play vs Audible.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …