24 juli

24 juli 2022 i böckernas värld

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Ingenting att rapportera från Bokinfo. Men det är ju söndag.

🎂 Födelsedagar: Alexandre Dumas (den äldre, 1802-1870) föddes den 24 juli. Hans klassiska Greven av Monte Cristo och De tre musketörerna har getts ut i otaliga översättningar och bearbetningar (ofta förkortade för barn). Båda dessa romaner skrevs först som följetonger. Även Carl-Adam Nycop (1909-2006) var född denna dag. Var med och grundade tidningen Expressen men skrev även ett antal böcker, bland annat Sensation och moral : Tankar kring tidningar (1996).

🌭 Internationella BDSM-dagen och Drive Thru-dagen firas den 24 juli och en del skulle kanske kalla tiden i bilkön fram till luckan på McDonalds för masochism. En snabb sökning hittar fyra BDSM-böcker. Enligt dem som instiftat Drive Thru Day så är det en dag då du kan köra till snabbmatsrestaurangen utan att känna dåligt samvete. Amerikanerna firar tydligen även Tequila-dagen idag så vi boktipsar om Tequila & mezcal : mexikanskt brännvin samt Taco, salsa & tequila.😶 Hongkongcensur. Bokmässan i Hongkong (20-26 juli) anklagas för censur. Förlag med böcker som skildrar protesterna 2019 har nekats plats på mässan utan förklaring. The Guardian berättar också hur ett dussin förlag och bokhandlare försökt arrangera en egen alternativ bokmässa utan censur men att hyresvärden bara några dagar i förväg meddelade att de inte längre fick hyra mässlokalen. Redan förra året präglades mässan av självcensur.

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …