Självcensur präglar bokmässan i Hongkong

Förlagen på bokmässan i Hongkong försöker undvika att bryta mot den kontroversiella säkerhetslag som Kina införde i fjol, rapporterar AP. Foto: Matthew Cheng/AP/TT

Färre politiskt känsliga titlar finns tillgängliga på Hongkongs första bokmässa efter införandet av Kinas kontroversiella säkerhetslag. Förlagen försöker undvika att bryta mot lagen som infördes i fjol, rapporterar nyhetsbyrån AP. Hittills har myndigheterna använt lagen för att slå ned mot demonstranter och man har också gripit ett hundratal prodemokratiska aktivister.

Den lokala förläggaren Jimmy Pang, som tidigare sålde böcker om demokratirörelsen 2014, även kallad ”paraplyrörelsen”, förklarar att många regimkritiska böcker har försvunnit.

– Alla försäljare läser igenom de böcker de tar med till bokmässan för att se om det finns något innehåll som kan orsaka problem, säger han till AP.

Bokmässan inleddes den 14 juli och pågår till den 20 juli.

Text: TT

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.