8 juli 2022

Utgivningar idag: Hennes rykte av Sarah Vaughan (översättning Johan Nilsson) och Stora faktaboken om djur! av Stevie Derrick och Lizzie Munsey samt ytterligare ett 20-tal titlar.

Födelsedagar: Jean de La Fontaine (1621-1695) var född den 8 juli. Fransk författare som skrev såväl poesi som dramer, men är för eftervärlden mest känd som fabeldiktare. Det var länge sedan någon av hans böcker kom ut på svenska, vissa som Fabler av La Fontaine har gjort det i bearbetning av andra författare.



🤐 Författarintervju. Gellert Hardi-Kovacs kriver i sin nya bok C-byrån hemligast av alla om vapendepåer bland villor i Bromma och tveksamma affärer med militär utrustning. Nej, det är ingen spänningsroman utan en bok som handlar om just det mest hemliga i svensk underrättelsetjänst. Gellert berättar mer i en intervju med Boktugg idag.

📚 UngFörfattareRekord. Ritaj Hussain Alhazmi från Saudiarabien är den yngsta författaren att publicera en bokserie (kvinna), vid åldern 12 år och 295 dagar, enligt Guiness World Records. Hon fick rekordet efter att ha gett sina två första böcker 2019 och 2020 och har sedan dess även gett ut en tredje bok i serien.

📉 Börsfall. Den 8 juli 2022 var första handelsdag för Hoi Publshing på NGM-börsen. Aktien handlades som högst för 2,72 kr och som lägst för 1,27 kr för att stänga på 1,57 kr vilket var långt under priset per aktie i nyemissionen inför noteringen: 4,50 kr.
Fotnot: Boktugg gör ingen analys av bolagets värdering eftersom chefredaktören var med och grundade Hoi. Sölve Dahlgren lämnade Hoi:s styrelse 2017 men är fortfarande passiv delägare.

🎧 Nextory vs Storytel Books. Förhandlingarna mellan Storytel Books och prenumerationstjänsten Nextory är som de flesta SAS-resenärer: strandade. Nextory får inga nya böcker från Norstedts, Rabén & Sjögren, Lind & Co eller Brombergs. ”Vi kommer inte att ha något nytt att meddela förrän tidigast i augusti. Backlisten ligger enligt avtal kvar under sommaren i tjänsten”, säger Linda Säresand, Storytel Books VD, till SvB.

📭 Nätbokhandelskonkurs. Danska nätbokhandeln Tales hade stora planer när de lanserade i Sverige hösten 2021. Samtidigt investerade företaget i en egen streamingtjänst. Men pengarna räckte inte när förlusterna hopade sig och nu har de begärt sig själva i konkurs, skriver Bogmarkedet. Återstår att se om någon köper konkursboet som utöver teknisk plattform även innehåller Danmarks största boklubb på Facebook: Litteraturklubben.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.