Rullar med färdigtryckta tidningsbilagor på ett tryckeri i Södertälje. Många tryckerier hanterar nu en ovanligt stor efterfrågan och brist på papper. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Fortsatt svårt för tryckerier och förlag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den tryckerikris som briserade efter förra sommaren är fortfarande inte löst. Tvärtom kan den förvärras – med stigande priser och långa leveranstider. ”Man kanske måste tänka att det inte går lika snabbt att få fram en bok i dag”, säger Eva Hansén på Bonnierförlagen.

Brist på både tryckkapacitet och papper, så har situationen sett ut för många av Europas tryckerier sedan efter förra sommaren. Krisen har drabbat hela bokbranschen men i höstas väntade sig många förlag att situationen skulle ha förbättrats till våren, eftersom det under januari till mars brukar vara lågsäsong för tryckerierna.

– Men många förlag fick skjuta fram sina böcker så lågsäsongen dök aldrig upp, säger Eva Hansén, produktionschef på Bonnierförlagen.


ANNONS


Inledningsvis var det coronapandemin som fick leveranssystemen att braka samman. Pappersbristen förvärrades också av pappersstrejken i Finland, som nu visserligen är löst. Men de höga elpriserna gör det dyrare än vanligt att tillverka papper. Alf Linder på tryckeriet Scandbook i Falun tror att vissa pappersbruk medvetet har pausat produktionen i perioder, på grund av priserna – och tryckerierna drabbas.

– Vi har extremt långa leveranstider. Nu måste vi beställa omslagskartonger för mjukband och pocket och det är leverans i slutet av augusti, och vi vet inte ens vad vi ska göra då – hur mycket behöver vi, och vilka format?

Hårt tryck i höst

Å ena sidan gläds Alf Linder åt att tryckeriet har fullt upp, men han oroar sig samtidigt för råvarubristen och kanske allra mest för de höjda priserna. Leverantörerna kan inte säga exakt vad materialet kommer att kosta om ett par månader, bara att det kommer att bli dyrare.

– Det är prishöjningar på lim, färg – allt går upp och det är stora prishöjningar. Jag har aldrig sett på maken och jag har hållit på med det här i 40 år.

ANNONS

Hittills har Scandbook trots allt lyckats leverera böcker. Tryckeriet har fått tänka kreativt och använda annorlunda lösningar och material, enligt Alf Linder. Men han oroar sig för hösten, då det är högsäsong för böcker och ett hårt produktionstryck.

– Det är bokmässan då och försäljningen den perioden är viktig.

Eva Hansén tror att hela branschen kommer att behöva arbeta annorlunda framöver. Bonnier Books försöker också att analysera och hitta lösningar på krisen.

– Vi har en grupp som bara jobbar med att titta på pappersutvecklingen, så vi följer frågan noggrant. Jag var ganska säker på att det skulle bli bra i januari men så började en rekordlång strejk på årets första dag. Nu vågar jag inte säga vad som kommer att hända de närmaste månaderna, säger hon.

Klart är dock att energikostnaderna har gått ned sedan i vintras, och Eva Hansén tycker det är positivt att pappersstrejken i Finland nu är över.

Inte lika snabbt

Tryckerierna i norra Skandinavien har visserligen en bättre situation än tryckerier i övriga Europa, eftersom det finns många pappersbruk i närheten, enligt Alf Linder. Men medan leveransproblemen på grund av coronapandemin har förbättrats innebär kriget i Ukraina nya utmaningar. Vissa kemikalier tillverkas till exempel bara i Ryssland, och många ukrainare körde lastbilar med material i norra Europa.

Trots det är Alf Linder hoppfull – mycket kan lösas med planering i förväg och tryckeriet får in beställningar för leverans i december redan nu, vilket är ett förändrat beteende hos kunderna.


ANNONS


– Det är mer bekymmersamt med prishöjningarna än tillgången på papper nu, eftersom vi har börjat anpassa oss till de långa leveranstiderna, säger han.

Eva Hansén tror också att branschen kommer att jobba på ett helt annat sätt framöver. Hon spår att bokläsarna inte kommer att märka av krisen så mycket, men samtidigt måste också de vara beredda på förändringar, funderar hon.

– Man är van vid att om man beställer något på nätet får man det dagen efter, och riktigt så kommer vi nog inte att kunna jobba med alla titlar under en tid. Man kanske måste tänka att det inte går lika snabbt att få fram en bok i dag som det gjorde för ett år sedan.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Orsaker till krisen

Under coronapandemin flyttades mycket av förlagens omfattande tryckeriverksamhet i Asien till Europa på grund av problem med leveranser, och då överbelastades de europeiska systemen.

Ökad konkurrens om materialen. När världen ställer om från plast till kartongförpackningar konkurrerar tryckerierna också med förpackningsindustrin – som kan vara mer lönsam.

Pappersbruken läggs ner samtidigt som efterfrågan på returpapper växer, men den tillverkningen kräver färsk fiber som nu är en bristvara och alltså skjuter priserna på returpapper i höjden.

I grunden är maskinbristen dock större än råvarubristen i pappersbruken. Maskinerna är inte anpassade för boktryckning och under coronakrisen har det också varit svårare att köpa reservdelar till maskinerna.

Gör man hårdbundna böcker är det gråpapp i pärmarna, och då kan råvarubrist uppstå eftersom det inte görs sådant material i Skandinavien.

När tryckerier och pappersbruk slimmar produktionen och inte håller några lager blir systemet mer sårbart.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …