Lars Rambe, vd Hoi Förlag. Foto: Conny Palmkvist.

Hoi Publishing börsnoteras – vill ta in 20 Mkr för nordisk expansion

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Inför börsnoteringen vill Hoi Publishing ta in 20 Mkr i nytt kapital redan i början av juni. Pengarna ska användas för expansion både i Sverige och på den nordiska marknaden.

– Att vi söker just 20 Mkr är för att det motsvarar vårt beräknade kapitalbehov för att genomföra alla delar av den beslutade strategiplanen där – något förenklat – hälften kommer att användas till att bygga ut den svenska verksamheten inklusive våra imprints, nuvarande och tillkommande, och där resterande finansiering avser vår internationella expansion, säger Lars Rambe, VD på Hoi Publishing och tillägger:


ANNONS


– Kapitalet ska vara tillräckligt för att etablera oss ordentligt på den nordiska marknaden liksom att ta marknadsandelar i Sverige.

Formellt ska beslut om emissionen tas på bolagsstämman i slutet av maj. Förutom den stora emissionen på maximalt 20 Mkr (4,445 miljoner B-aktier à 4,50 kr), varav Hoi Publishing redan har säkrat garantier på 10 Mkr genom sitt samarbete med Dividend Sweden (nu noterat på NGM som DS Plattformen AB). Dividend kommer även att genomföra en ägarspridning av 750 000 aktier inför noteringen.

”Priset per B-aktie har fastställts utifrån styrelsens samlade bedömning av bolaget innefattande investerat kapital, en jämförelse med andra jämförbara bolag, en analys av tidigare transaktioner för bolag inom samma bransch, rådande marknadsläge samt uppskattningar om Bolagets framtida affärsmöjligheter och vinstutsikter”, skriver Hoi i kallelsen till bolagsstämman.

Så hur långt borta ligger börsnoteringen?
– Ansökan till NGM Nordic SME kommer att lämnas in inom kort enligt överenskommelse med dem. Noteringshandlingar förbereds nu tillsammans med vår mentor Nordic Advisors, säger Lars Rambe och fortsätter:

ANNONS

– Vi har förmånen att ha Nordnet som vår Selling Agent, vilket betyder att teckningserbjudandet kommer att spridas mycket brett i Sverige, Danmark och Finland.

Hoi Publishing kommer även att emittera aktier som utgör betalning för det förvärv som gjorts av Tallbergs förlag.

Fotnot: Boktuggs chefredaktör är passiv delägare i Hoi Publishing.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …