Kritik mot oseriösa hybridförlag från brittiska författarorganisationer

Kräver förlaget medfinansiering eller inte? Hybridförlag i Storbritannien får kritik för otydlighet vid mottagande av manus. Foto: iStock.

Författarorganisationerna Society of Authors och Writers’ Guild of Great Britain vill se reformation av hybridförlagens verksamhet efter en enkät bland författare som känner sig vilseledda. En del av kritiken är giltig även för vissa svenska hybridförlag.

De båda organisationerna har gjort en enkät online som besvarats av 240 författare vilket legat till grund för rapporten Is it a StealAn Investigation Into ”Hybrid”/Paid-For Publishing Services, skriver The Bookseller.

Benämningen hybridförlag är vanlig i Sverige, men på den brittiska marknaden finns det många andra beteckningar: hybrid, partnership eller contributory publishers.

I takt med att egenutgivning blivit mer accepterad men där många författare ändå trånar efter bekräftelsen och uppbackningen av ett traditionellt förlag så har det uppstått en marknad för förlag som bygger på att författaren finansierar utgivningen.

I undersökningen accepterade 125 författare en hybrid-deal där de bekostade sin utgivning. Endast fyra av dem rapporterade att de gick med vinst och 61 uppgav att de gått med förlust (oklart om de övriga gick jämnt upp eller inte svarade på frågan). I genomsnitt sålde de 214 böcker och 42 författare sålde färre än 100 böcker.

Den kritik som riktas mot hybridförlagen i rapporten (som pekar ut Austin Macauley och Pegasus för brister i marknadsföringen) är främst:

  • Onödigt höga kostnader som gör det svårt att få lönsamhet i utgivningen. En författare uppgavs ha förlorat 9 900 pund (motsvarande 122 000 kr). Några hybridförlag uppgav att författaren betalade ”en liten del” av utgivningen men författaren fick ändå betala mer än det hade kostat med egenutgivning via företag som erbjuder den typen av tjänster.
  • Otydlighet kring sin affärsmodell där flera av hybridförlagen utger sig för att ha både traditionell utgivning och medfinansiering vilket gör att många författare tror att de skickar in sitt manus för traditionell utgivning men sedan får ett kontraktsförslag som innehåller medfinansiering.
  • Avsaknad av prislistor. I flera fall gick det inte att hitta några priser på hybridförlagens sajter och det faktum att författaren ens förväntades betala doldes väl. Några ursäktade sig med att varje utgivning är unik och att de lämnar offerter.

Så hur ser det ut i Sverige? Boktugg har tidigare skrivit att beteckningen hybridförlag bör avskaffas eftersom den missbrukas av många företag som i själva verket är ett sämre alternativ till egenutgivartjänster. De refuserar helt enkelt nästan inga manus alls.

Kritiken mot de brittiska hybridförlagen då, går den att överföra på svenska hybridförlag? Kostnaden kan man alltid diskutera. De flesta traditionella förlag investerar betydligt mer i en utgivning än vad det kostar på hybridförlag. Frågan är snarare om författaren får valuta för sina pengar.

När det gäller otydlighet så gäller det utan tvekan ett flertal aktörer. Alla som säger sig ge ut både traditionellt och med hybridmodell är ute och rör sig i en gråzon. Om ett manus är så bra att de tror att det går att få lönsamhet så vill förlaget själva investera i utgivningen och i annat fall tvärtom. Kort sagt: den kombinationen fungerar inte om man vill behålla sin trovärdighet.

Framför allt skapar detta upplägg en otydlighet när det gäller författarens förväntningar då de skickar in sitt manus. En rekommendation som exempelvis Författarförbundet och Förläggareföreningen borde driva är att alla hybridförlag borde tvinga författaren att göra ett aktivt val när hen skickar in sitt manus:

🔘 Jag är endast intresserad av traditionell utgivning där förlaget finansierar hela utgivningen av min bok.

🔘 Jag är intresserad av utgivning även om det innebär att jag måste finansiera hela eller delar av utgivningen själv. Prisexempel här.

Så där har ni Boktuggs rekommendation till alla förlag som erbjuder både hybrid- och traditionell utgivning. Var ärliga och transparenta. Vilseled inte oerfarna författare. Och framför allt: ett äkta hybridförlag måste refusera merparten av insända manus. Annars är det i själva verket en egenutgivartjänst.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL