📛 Amatörproffs – Boktuggs nyhetsbrev #369

Kan man verkligen vara professionell snowboardÄkare? Lika absurt som att leva pÄ att ... skriva böcker? Foto: iStock.

Bokreafeber: Författarförbundet rasar över lÄga ersÀttningsnivÄer pÄ pappersböcker under rean: Devalverar vÀrdet pÄ boken.

Nej, det dĂ€r stĂ€mmer inte. Men man hade kunnat tĂ€nka sig en sĂ„dan debatt. Faktum Ă€r att en liknande strid rasar i Norge just nu. Författaren Unni Lindell krĂ€ver genom sin advokat runt 1 miljon NOK i uteblivna royalties för sina böcker, rapporterar VG. Hon menar att förlaget Aschehoug har sĂ€nkt royaltynivĂ„n pĂ„ böcker som sĂ„lts via kampanjer pĂ„ ett sĂ€tt som bara var tillĂ„tet pĂ„ titlar som ska försvinna ur sortimentet. De svenska avtalen ser inte ut som de norska – men i de allra flesta fall fĂ„r författare betydligt sĂ€mre betalt för en bok som sĂ€ljs pĂ„ rea Ă€n om den sĂ€ljs till normalpris. Exempelvis 13,75 kr istĂ€llet för 38,75 kr för att ta ett exempel ur reakatalogen.

Du lÀser just nu fredagens nyhetsbrev. Eller borde jag sÀga fredagens tidning? En del lÀsare menar att det Àr en bÀttre beskrivning.

Idag tÀnkte jag bland annat titta pÄ begreppet proffs och amatörer i den svenska bokbranschen. NÄgot vi har lika svÄrt att förhÄlla oss till som Bokrean.

Och Bokrean börjar alltsĂ„ den 22 februari – fast den började ocksĂ„ igĂ„r med förbestĂ€llningar pĂ„ nĂ€tet och i butikerna (med de klassiska bestĂ€llningssedlarna i reakatalogerna). Ugglan och Akademibokhandeln har sina reakataloger bĂ„de i butik och pĂ„ webben.

I Är ryktas det till och med att vissa reatitlar kan ta slut eftersom man pÄ grund av pandemin inte bestÀllt lika stora volymer till butikerna. Eller Àr det bara för att hetsa oss till fler impulsköp?

Digitalisering eller ej, Bokrean Àr fortfarande Ärets största försÀljningskampanj.

Ha en skön helg – hĂ„ll ut!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Norden invaderar Frankrike
Saga Egmont har köpt en ny stor ljudbokskatalog (dryg 1100 titlar), denna gĂ„ng i Frankrike. Enligt egna berĂ€kningar kontrollerar de nu en tiondel av den totala franska ljudbokskatalogen (som dock Ă€r mycket mindre Ă€n den svenska). Samtidigt har Nextory döpt om franska Youboox (som man köpte i höstas) till … Nextory France. Kommer fransmĂ€nnen att acceptera svenska och danska kolonisatörer bĂ€ttre Ă€n de gjort med amerikanska Audible/Amazon?

đŸ’„ Aktuella erbjudanden (sponsrade lĂ€nkar)
Bokus: Förboka dina favoriter idag! Den officiella reastarten Àr tisdag 22 februari. Böckerna du förbokar skickas frÄn vÄrt lager i samband med reastart.
Adlibris: Nu Ă€r det bokrea – förboka dina rea-titlar redan idag sĂ„ skickar vi dem den 22 februari
Akademibokhandeln: Nu Àr det bokrea och du kan förboka online eller i butik.


DAGENS ETTA

Amatörerna i bokbranschen finns bÄde bland författare och förlag. Kanske ökar de nu Àven bland bokhandlare? Foto: iStock.

Utan amatörer stannar svenska bokbranschen

Vi kan tjata om att bokbranschen mÄste bli mer professionell, men det gÄr inte att blunda för att utan amatörerna sÄ stannar den svenska bokbranschen direkt.

I veckan intervjuade jag FörlĂ€ggareföreningens nya VD – valet föll pĂ„ föreningens jurist Mikaela Zabrodsky – som eftertrĂ€der Kristina Ahlinder. Det Ă€r ett logiskt val med tanke pĂ„ hur viktiga olika former av avtal Ă€r och kommer att vara framöver i bokbranschen. Dessutom stĂ„r bokbranschen inför lagstiftning som ökar kraven med olika bokstavsförkortningar likt GDPR.

En sak vi talade om var hur FörlÀggareföreningen ska locka nya medlemmar. Lite provocerande stÀllde jag frÄgan om det var dags för ett samgÄende med NOFF som i Äratal drabbats pÄ samma sÀtt som klubbar i divisionen under elitnivÄ i hockey, fotboll och alla andra lagsporter. NÀmligen att nÀr ett NOFF-förlag fÄr framgÄngar och vÀxer sÄ blir de plötsligt intressanta för FörlÀggareföreningen.

En grÀnsdragning som Mikaela sÄg var den mellan professionella förlag och andra förlag. Exakt hur man definierar det dÀr med proffsförlag Àr dock svÄrt. Ska man gÄ pÄ minimiutgivning (i antal titlar) per Är eller omsÀttning? Eller nÄgot mer subjektivt som kvalitet?

FörlÀggareföreningen representerar en minoritet av de svenska bokförlagen (63 medlemsförlag av hundratals aktiva förlag) men rÀknar samtidigt med att dessa förlag stÄr för runt 70 procent av bokförsÀljningen i Sverige. En siffra som Àr en uppskattning eftersom ingen vet exakt hur stor försÀljningen Àr frÄn förlag till konsumenter och ÄterförsÀljare.

Proffs eller amatörer?

Oavsett sÄ stÄr alltsÄ övriga förlag, alltifrÄn vÀlkÀnda etablerade smÄförlag till nystartade mikroförlag och egenutgivare, kollektivt för hundratals miljoner i Ärlig omsÀttning.

Den krassa sanningen Ă€r förstĂ„s att majoriteten av de svenska bokförlagen utanför FörlĂ€ggareföreningen (och kanske rentav nĂ„got av dem som Ă€r medlemmar) inte omsĂ€tter tillrĂ€ckligt för att försörja dem som driver det. (Även om det finns ett par stora förlag som stĂ„r utanför.) Men mĂ„nga smĂ„förlag Ă€r alltsĂ„ en sidoverksamhet eller rentav hobbyprojekt. FörlĂ€ggare som drivs av en passion för litteratur och/eller ett specifikt Ă€mne.

Vi skulle rentav kunna kalla dem för amatörer. MĂ€rk vĂ€l att jag inte lĂ€gger nĂ„gon kvalitetsaspekt i detta. Även den som rent ekonomiskt skulle kategoriseras som amatör kan ge ut prisbelönta författare.

PĂ„ tal om författare sĂ„ kallar sig Författarförbundet ett yrkesförbund trots att troligen bara var tionde medlem kan försörja sig pĂ„ sitt författarskap. Intagningskraven pĂ„ professionella författare Ă€r dĂ€r istĂ€llet kvalitet – ett subjektivt begrepp. Kanske passande eftersom subjektiva val ligger bakom alltifrĂ„n inköp till litterĂ€ra priser och recensioner.

MÄnga etablerade och vÀlkÀnda författare Àr beroende av stipendier för att finansiera sitt skrivande.

Nytt blod bland bokhandlare

Bland bokhandlarna ser man 2021 som ett litet trendbrott, enligt en artikel i Svensk Bokhandel, dÄ det för första gÄngen pÄ Äratal startas lika mÄnga nya bokhandlar som det lÀggs ner gamla.

FrÄgan Àr dock ifall dessa nystartade (och en del av de som fÄtt nya Àgare) ocksÄ hamnar i kategorin hobbyprojekt som drivs mer med hjÀrtat Àn plÄnboken? Absolut inget fel i det. Den stora indiebokhandelsboomen i USA drivs till stor del av att fler startar smÄ lokala bokhandlar.

I en annan del av bokbranschen har vi ocksÄ stora inslag av amatörer. Dagstidningarna har fortfarande professionella (men ofta underbetalda) kritiker, samtidigt som mÀngder av amatörer recenserar böcker pÄ bokbloggar.

Folkrörelse eller bransch?

Är bokbranschen en folkrörelse och likt idrotten kan bara en liten elit fĂ„ kalla sig proffs och rĂ€kna med att leva pĂ„ sin passion för böcker? Och har staten i sĂ„ fall en skyldighet att stötta detta pĂ„ samma sĂ€tt som man gör med ishallar och fotbollsplaner? Driftsstöd till lokala bokhandlar? Ökat litteraturstöd för att stötta kvalitetslitteraturen eller förlag som pĂ„ olika sĂ€tt gör en samhĂ€llsbildande insats?

Är jag sjĂ€lv ett proffs eller en amatör? Jag har gett ut tretton böcker pĂ„ tolv Ă„r. Och tjĂ€nat över en halv miljon kronor. Men det Ă€r före skatt sĂ„ det motsvarar knappast en Ă„rslön – fördelat pĂ„ alla dessa Ă„r. Och i Boktugg har jag hittills frĂ€mst investerat pengar och arbetstid och tjĂ€nat mindre Ă€n pĂ„ alla dessa böcker.

Å andra sidan har jag skaffat mig erfarenhet. Byggt upp en kunskap om hur bokbranschen fungerar. Utvecklat min förmĂ„ga att skriva böcker. NĂ€r Ă€r jag vĂ€rd att ta steget frĂ„n amatör till proffs?

Det Àr vÀl bara att konstatera: utan amatörerna stannar den svenska bokbranschen.

Förresten. Idag invigs OS i Peking. Under lÄng tid var proffs uteslutna frÄn OS eftersom de ansÄgs ha orÀttvisa fördelar framför amatörer. Men i takt med att bÄde öst och vÀst började hitta kryphÄl genom att lÄta idrottare som officiellt var inkallade i armén trÀna pÄ heltid blev det uppenbart att proffsförbudet var förlegat. PÄ 1990-talet avskaffades det i de flesta OS-idrotter. Samtidigt Àr det i mÄnga mindre idrotter vanligt att OS-deltagare Àr helt beroende av ekonomiskt stöd frÄn just den olympiska kommittén för att ha rÄd att trÀna och tÀvla pÄ heltid.



ANNONS



UPPSNAPPAT

🔀 Förlagsbyte 1: Jenny Rogneby har gett ut fem kriminalromaner om Leona pĂ„ Wahlström & Widstrand. Men nĂ€r hon slĂ€pper Medlaren i september 2022 Ă€r det första boken i en helt ny serie – pĂ„ nytt förlag: Ordfront.

🔄 Förlagsbyte 2: I höst kommer en ny bok av Thomas Erikson i den bĂ€stsĂ€ljande serien som inleddes med Omgiven av idioter. Det sker pĂ„ ett nytt förlag dĂ„ han byter Forum mot Bookmark.

💎 AttraktivtJobb. Förlagschefen pĂ„ RabĂ©n & Sjögren och B Wahlströms, Ann Sköld, gĂ„r i pension i mars. Patrik Hadenius (förlagschef pĂ„ Norstedts) blir tillförordnad förlagschef i vĂ€ntan pĂ„ en ersĂ€ttare. Rekryteringen startar nu till vad Eva Gedin, VD, kallar ”ett av de mest attraktiva förlagsjobben i Sverige”.

📙 Boktips. I sjĂ€lvhjĂ€lpsboken GlĂ€djefokus presenterar Camilla Alm handfasta metoder och tips som kan anvĂ€ndas i det dagliga livet för att höja sin frekvensnivĂ„. LĂ€s intervju. *

đŸ—ș FörfattarStrategi. Anneli Olsson, eller FörfattarAnneli som hon kallar sig pĂ„ Instagram, har brĂ„da dagar för inte mindre Ă€n tre förlag och ett par tusen lĂ€sare vĂ€ntar pĂ„ hennes nĂ€sta bok. Det betyder att hon Ă€r pĂ„ god vĂ€g att komma dit hon vill, att vara platsoberoende. (Insider)

☔ StipendieRegn. Natur & Kultur öppnade i veckan ansökningsperioden för Ă„rets litterĂ€ra stipendier och för första gĂ„ngen kan Ă€ven översĂ€ttare söka. Syftet Ă€r att fler författarskap och perspektiv ska komma det svenska sprĂ„ket och litteraturen till del. Totalt utlyses 24 arbetsstipendier pĂ„ 100 000 kronor vardera.

HĂ€r hittar du de senaste 100 rubrikerna >>

* sponsrade inlÀgg


KORSORD & QUIZ

đŸ§© Varje vecka lĂ€gger vi upp ett nytt Litteraturkryss och med ojĂ€mna mellanrum nya quizzar dĂ€r du kan testa dina kunskaper. För Insider- och Supporter Flex-prenumeranter.


VILSE I NYHETERNA

Det hÀnder mycket i bokbranschen och ibland hinner vi inte göra en egen eller ens en rewrite pÄ allt. SÄ hÀr Àr nÄgra lÀsvÀrda artiklar hos kollegor.

😧 FacebookPeak. Har Facebook peakat? För första gĂ„ngen minskade antalet dagliga anvĂ€ndare med en halv miljon till … 1,93 miljarder. VĂ€rre för Zuckerberg var att aktien (numera heter bolaget Meta) föll med 22,6 % vilket motsvarade 200 miljarder dollar i marknadsvĂ€rde. Konkurrenten som drar till sig annonspengar och anvĂ€ndare heter Tiktok. (The Hustle)

đŸ’» Hybridevent. Restriktionerna Ă€r lyfta, nu Ă„tergĂ„r vi till hur det var före pandemin. Eller? Nja, online- och framför allt hybridevent Ă€r hĂ€r för att stanna, visar en undersökning. Pandemin har bara accelererat en utveckling som redan var pĂ„ vĂ€g. Men det finns fortfarande behov för fysiska event i vissa branscher. Är bokbranschen en av dessa? (Hubspot)


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis. Uppskattar du oss, köp gĂ€rna stödprenumerationen Supporter Flex. Du bestĂ€mmer priset, frĂ„n 15 kr/mĂ„nad eller frĂ„n 150 kr/Ă„r.  
Det gĂ„r Ă€ven att swisha eller betala engĂ„ngsbelopp.


DEBUTANTER

Elin Lampi, debutant. Foto: Theresa Axén

MĂ„nga debutantportrĂ€tt – men vi vill ha fler 

153 debutantportrÀtt publicerades pÄ Boktugg 2021. Helt gratis. Utan nÄgot tvÄng för förlaget att köpa annonser i en katalog för att fÄ utrymme att presentera sig.

Men det Àr nog ÀndÄ en del förlag som missat denna möjlighet. Om du Àr författare (eller jobbar pÄ förlag) sÄ kan du lÀsa mer om kriterierna för debutantportrÀtt hÀr.

Är du dĂ€remot lĂ€sare sĂ„ kan du med fördel leta hĂ€r bland nya spĂ€nnande författarskap. HĂ€r Ă€r nĂ„gra av dem som debuterade i januari:

PS. De senaste dagarna har det ramlat in en hel del debutantportrÀtt vilket Àr jÀttekul. Men samtidigt har vi haft viss ledighet pÄ redaktionen som gjort att det hopat sig. Vi försöker komma ikapp under nÀsta vecka.


Vill du ha Boktuggs nyhetsbrev direkt i din inbox? Prenumerera gratis.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL