Nextory Youboox
Shadi Bitar, Nextory efter köpet av franska Youboox, grundat av Hélène Mérillon. Foto: Pressbild.

Nextory köper Youboox – största lokala boktjänsten i Frankrike

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Har Nextory hittat en ny strategi? Nu köper företaget den franska streamingtjänsten Youboox som erbjuder en fransk katalog med 400 000 ljudböcker, e-böcker och digitala tidskrifter.

”Bokappen Nextory, en av de största streamingtjänsterna för böcker i Europa, förvärvar nu den franska streamingtjänsten Youboox. Förvärvet lägger en stark grund för Nextorys framtida expansion i Frankrike och andra fransktalande länder”, inleder Nextory sitt pressmeddelande som skickas ut några minuter efter att Storytel släppt sina siffror för Q3.

Frankrike blir den tionde marknaden som Nextory går in på. Så vad är det då för bolag de har köpt?


ANNONS


Youboox, som lanserades 2011 av Hélène Mérillon, är den största franska streamingtjänsten. Som pionjär inom techindustrin i Frankrike föddes bolaget ur en ambition: att göra böcker mer tillgängliga för så många som möjligt med hjälp av teknik. Idag är Youboox en etablerad partner till förlagsbranschen i Frankrike.

”Youboox kommer att fortsätta drivas i nuvarande form och erbjuder en stor fransk katalog med 400 000 ljudböcker, e-böcker och digitala tidskrifter. Företaget har också starka partnerskap med stora företag såsom banker, flygbolag, hotell och större franska telekomoperatörer”, skriver Nextory.

– Vi har haft planer på att expandera till Frankrike ganska länge och när möjligheten att förvärva Youboox dök upp bestämde vi oss för att det är rätt läge. Vi har funnit stora synergier mellan våra två företag. Nextorys tekniska expertis och digitala kunskap och Youboox erfarenhet och lokalkännedom är en perfekt kombination. Detta förvärv fortsätter att etablera Nextory som en stor och viktig aktör globalt sett. Vi är mer redo än någonsin att utmana branschen och andra stora aktörer, säger Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory.

Sedan starten i Sverige 2015 har Nextory vuxit snabbare de senaste tre åren då appen lanserats i Finland, Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz, Nederländerna, Norge och Spanien (där man för övrigt också köpte en lokal aktör).

ANNONS

– Jag är stolt över den framgång Youboox-teamet har uppnått och att vi har lyckats skapa den ledande allt-i-ett-tjänsten för ljudböcker, e-böcker och digitala tidskrifter på den franska marknaden. Idag tar vi detta äventyr till nästa nivå genom att gå samman med Nextory, för att utveckla en ledande europeisk streamingtjänst för böcker. Med Nextorys och Youboox kombinerade kunskaper kommer vi fortsätta att erbjuda unika läsupplevelser till de franska konsumenterna och även ta våra samarbeten med partners till nästa nivå, säger Hélène Mérillon, VD och grundare av Youboox, som kommer att fortsätta som VD på Youboox/Nextory Frankrike efter förvärvet.

Youboox kommer alltså från ett lite annat håll än de svenska streamingtjänsterna som alltid haft ett större fokus på ljud (även om Nextory är det bolag som framhållit eböcker allra mest). Så sent som i juli 2019 lanserade Youboox böcker i ljudformat och är sedan dess den enda franska plattformen som ger prenumeranter full tillgång till böcker i alla format (ljud, text eller illustrationer).

Till skillnad från i Spanien ska alltså inte Nextorys app ersätta Youboox, vilket tyder på att det kommer att krävas en hel del jobb för att foga samman företagskulturerna – och teknikplattformarna.

Det Nextory har köpt är alltså inte en renodlad boktjänst utan något som även liknar Readly (eller varför inte konkurrenten Ztory som Storytel köpte och lade ner). Det här kan vara både en belastning och en enorm tillgång. Precis som gränserna mellan ljudböcker och podcasts suddas ut har gränsen mellan böcker och magasin aldrig varit mer otydlig. Youboox erbjuder exempelvis magasin med tecknade serier där digital konsumtion växer över hela världen.

Parterna har kommit överens om att inte ange köpesumman för Youboox. Vilket innebär att det dröjer drygt ett år innan vi kan utläsa det i bokslutet för 2021.

En annan fråga är förstås: När går Nextory till börsen för att ta in mer kapital för en fortsatt internationell expansion? Eller fortsätter de med riskkapital eller blir uppköpta?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.