Den stora läsutmaningen gav över 70 % ökad läsning

Landets fjärdeklassare kunde delta i en läsutmaning hösten 2021. Foto: Istock

Malmöskola vinner lästävlingen Den stora läsutmaningen efter att 26 868 fjärdeklassare tillsammans läst nära en halv miljon böcker under höstterminen 2021. Läsningen ökade med över 70 procent enligt de deltagande klasserna.

I september 2021 startade Den stora läsutmaningen, en ny, nationell lästävling för alla elever i årskurs fyra. Över tusen klasser gick i mål efter en höst fylld av läsinspiration. Totalt 26 868 elever läste tillsammans 431 517 böcker. Det motsvarar i snitt 16 böcker per elev under tävlingsperioden, eller drygt en läst bok i veckan.

– Fantastiskt! Det är otroligt hur eleverna tagit sig an utmaningen. Förhoppningen är att alla deltagare har lyft sin läsnivå ett eller flera snäpp, säger Jenny Edh Jansen, initiativtagare till Den stora läsutmaningen. 

Vinnare av Den stora läsutmaningen 2021 är den klass som tillsammans läst flest böcker under tävlingsperioden. Nu kan klass 4 på Hindby Dibber skola i Malmö se fram emot en skolresa till Astrid Lindgrens Vimmerby under våren. Eleverna i klassen läste tillsammans 5969 böcker. De har läst massor både i skolan och hemma, och slog även två flugor i en smäll genom att använda läsutmaningen också i engelskaundervisningen.

Under tävlingen har bibliotekarier och lärare hejat på och stöttat eleverna. På Eriksdalsskolan byggdes det boktipsvägg med emojis, Sandsbro skola arbetade med frågehjul för textsamtal, Braås skola firade med Silviakaka efter 100 lästa böcker och Edvinshusskolan med film och popcorn. Eleverna har läst på biblioteket, i soffhörnan, på bokbussen, uppkrupna i träd eller liggande på golvet. Fjärdeklassarna på Fridaskolan har läst högt för ettorna. På Internationella Engelska Skolan Östersund fick eleverna uppmuntrande videohälsningar från sina idoler.  

– Tävlingen verkar ha skapat läslust! Oavsett hur vi ser på tävlandet så är vinnaren den som läser. Det är viktigt att eleverna ges tid att läsa i skolan. Lärare som skapar förutsättningar för sina läsande elever möjliggör också för bättre läsflyt, rikare språk och gemenskap med skriftspråket, säger Anne-Marie Körling, tidigare läsambassadör och rådgivare till Den stora läsutmaningen.

Den stora läsutmaningen får helhetsbetyget 4,45 av 5 av lärarna, som uppskattar att läsandet ökat med i snitt drygt 70 procent tack vare tävlingen. 99 procent av medverkande skulle rekommendera andra lärare att delta. Siffrorna är baserade på en enkät där 98 procent av medverkande lärare och bibliotekarier svarat.

– Det är jättekul att Den stora läsutmaningen får så högt betyg i utvärderingen redan detta första år, samtidigt har vi fått intressant feedback och förslag på hur tävlingen kan utvecklas. Det har varit viktigt för oss med en inkluderande tävling där alla barn kan delta på sin nivå, såväl de som aldrig läst en bok tidigare som bokslukarna, säger Jenny Edh Jansen.

Alla vinnare i Den stora läsutmaningen 2021

Plats 1: Klass 4 på Hindby Dibber skola i Malmö med 5969 lästa böcker
Plats 2–5: Klass 4A på Dansutskolan i Gnesta, Klass 4B på Hermodsdalsskolan i Malmö, Klass 4A på Valsätraskolan i Uppsala, Klass 4C på Kyrkskolan i Täby.
Årets boktipsare: Klass 4 på Vireda skola i Aneby.
Dessutom lottades det bland alla deltagande klasser ut 10 bokpaket som bonusvinster.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Om Den stora läsutmaningen

Den stora läsutmaningen är en nationell tävling för alla klasser i årskurs 4. Tävlingen arrangerades för första gången höstterminen 2021 med Beppe Singer som tävlingsledare. Tävlingsperioden löpte från 15 september till 15 december, och fjärdeklassarna fick möta några av sina favoritförfattare och -illustratörer digitalt: Ingelin Angerborn, Elin Ek, Anders Sparring och Per Gustavsson.

Bakom Den stora läsutmaningen står tävlingsarrangörerna Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris med målet att skapa läsglädje och bidra till att läsning blir en naturlig vardagsvana.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.