30 år efter första nomineringen – äntligen fick Jon Fosse Bragepriset

Jon Fosse har äntligen fått Bragepriset i skönlitteratur. Foto: Annika Byrde/NTB.

30 år efter att han fick sin första nominering har den norske författaren och dramatikern Jon Fosse äntligen fått Bragepriset i skönlitteratur.

Priset är den norska motsvarigheten till Augustpriset och Jon Fosse fick det för boken Ett nytt namn, den sista boken i hans sjubandsserie ”Septologin” vars första del kommit på svenska i höst och fått strålande kritik.

Juryn till Bragepriset konstaterar att ”texten bärs fram av ordknapphet, omtagningar och ständiga skiften i tid och plats, utan en enda punkt”. Författaren förlänger på det sättet närvaron enligt juryn som tillstår att ”det kan tidvis vara krävande för läsaren”, uppger NRK.

Den ständigt Nobelpristippade Fosse har tidigare fått ta emot Brageprisets särskilda hederspris. Nu fick han för första gången priset för ett bestämt verk.

– Detta kan ses som tröst till alla som är nominerade och inte har fått priset. Håll ut, så får du det! säger Fosse till NRK.

Boktuggs fotnot: I september utkom Det andra namnet : Septologin I-II av Jon Fosse på svenska.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL