Fosse skänker outgiven bok till Nobelmuseet

Jon Fosse har lämnat över ett stycke av sin skrivprocess till Nobelprismuseet. CLAUDIO BRESCIANI/TT

Årets Nobelpristagare i litteratur, Jon Fosse, har överlämnat fyra anteckningsböcker med handskrivet material till Nobelprismuseet. Det rör sig dock inte vilka anteckningsböcker som helst.

Det här är första utkastet till hans nya roman ”Vaim”, som troligtvis ska komma ut nästa år.

– För oss är det här ett ögonblick ur en skrivarprocess. Det visar på hantverket att skriva, säger Carin Klaesson, intendent på Nobelprismuseet.

Jon Fosse skriver ofta först för hand, för att därefter renskriva och omskriva sitt verk i datorn.

– Han är förtjust i att hantera bläckpenna och tycker om kvalitéer och olika färger på bläcket, säger Klaesson.

Boken heter än så länge ”Vaim”, och Fosse ska ha sagt vid överlämningen av anteckningsböckerna att det inte betyder någonting.

Varje år tar Nobelprismuseet emot föremål från pristagarna. Bland museets växande samlingar som donerats av pristagare finns sedan tidigare ett handskrivet manuskript av Albert Einstein, sjalen som fredspristagaren Malala Yousafzai bar när hon höll tal till FN:s generalförsamling och en Mahler-skiva som litteraturpristagaren Louise Glück lyssnade på när hon skrev sin diktsamling ”Averno.”

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.