Robert Bly, född 1926, har gått bort. Arkivbild: Jurek Holzer / SvD / TT.

Amerikanske poeten Robert Bly är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den amerikanske poeten Robert Bly har gått bort vid 94 års ålder, skriver The Guardian.

Bly hade också norsk härkomst och var bosatt i Minnesota. Han debuterade med ”Silence in the snowy fields” 1962 och har belönats med både National Book Award och Frostmedaljen, ett årligt poesipris som delas ut av Society of America. 2008 tilldelades han dessutom Tomas Tranströmerpriset för sin ”sena förnyande poesi, lika hemma på vardagens potatisåkrar som i myternas mullvadsgångar”.

Robert Bly brevväxlade med Tranströmer och deras korrespondens gavs ut i utgåvan Air Mail : 150 Brev 1964-1990. De två poeterna översatte också varandras litteratur.

Det var när han läste Yeats som Robert Bly bestämde sig för att bli författare.

– Jag upptäckte att en kort dikt hade utrymme för historia, musik, psykologi, religiösa tankar, humör, ockulta spekulationer, liksom personer och händelser från ens liv, har Bly själv uttryckt det i en intervju.

Bly engagerade sig också politiskt, mot Vietnamkriget på 1960-talet, och på senare år i en mansrörelse – han gav också ut boken ”Järn-Hans: en bok om män” om manlig psykologi. Han underströk också att rörelsen inte var riktad mot kvinnor.

Robert Bly har under de senaste fjorton åren lidit av demens, enligt hans familj.

Boktuggs fotnot: De på svenska utgivna Rader som är korsvägar (1992) och Min dom blev tusen år av glädje (2008) finns numera endast på antikvariat.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL