Amerikanske poeten Robert Bly är död

Robert Bly, född 1926, har gått bort. Arkivbild: Jurek Holzer / SvD / TT.

Den amerikanske poeten Robert Bly har gått bort vid 94 års ålder, skriver The Guardian.

Bly hade också norsk härkomst och var bosatt i Minnesota. Han debuterade med ”Silence in the snowy fields” 1962 och har belönats med både National Book Award och Frostmedaljen, ett årligt poesipris som delas ut av Society of America. 2008 tilldelades han dessutom Tomas Tranströmerpriset för sin ”sena förnyande poesi, lika hemma på vardagens potatisåkrar som i myternas mullvadsgångar”.

Robert Bly brevväxlade med Tranströmer och deras korrespondens gavs ut i utgåvan Air Mail : 150 Brev 1964-1990. De två poeterna översatte också varandras litteratur.

Det var när han läste Yeats som Robert Bly bestämde sig för att bli författare.

– Jag upptäckte att en kort dikt hade utrymme för historia, musik, psykologi, religiösa tankar, humör, ockulta spekulationer, liksom personer och händelser från ens liv, har Bly själv uttryckt det i en intervju.

Bly engagerade sig också politiskt, mot Vietnamkriget på 1960-talet, och på senare år i en mansrörelse – han gav också ut boken ”Järn-Hans: en bok om män” om manlig psykologi. Han underströk också att rörelsen inte var riktad mot kvinnor.

Robert Bly har under de senaste fjorton åren lidit av demens, enligt hans familj.

Boktuggs fotnot: De på svenska utgivna Rader som är korsvägar (1992) och Min dom blev tusen år av glädje (2008) finns numera endast på antikvariat.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL