Suzanne Osten och Tusse får Anders Carlbergs minnespris

Skribenten, dramatikern, filmaren, författaren, forskaren, vetenskaparen och teaterchefen Suzanne Osten släpper snart sina memoarer. Foto: Sara P Borgström.

Tusse Chiza utses till årets unga förebild och Suzanne Osten lyfts fram för sin livsgärning när årets pris till Anders Carlbergs minne delas ut.

Tusse Chiza, Suzanne Osten, Nicolas Lunabba och Khaddi Sagnia, de får alla Anders Carlbergs minnespris för 2021. Priset delas ut till en person som i Anders Carlbergs anda använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en person eller grupp i utanförskap.

I motiveringen till att Tousin ”Tusse” Chiza utses till årets unga förebild nämner juryn att ”Tusse bryter mot normer och fördomar, och kämpar för att alla människor ska kunna vara sig själva. Han drivs av ett starkt engagemang för barn och unga som har det svårt”.

Juryn framhåller också att han med stolthet kallar sig själv ”en pluggis”, och satsar på både musikkarriär och utbildning.

Dramatikern, regissören, filmaren och författaren Suzanne Osten kallas Sveriges ledande pionjär inom utvecklingen av teater för och om barn och unga, och får hederspriset för sin livsgärning. Juryns motivering lyder bland annat: ”Hon har använt sin egen erfarenhet, som barn i en dysfunktionell familj och har vågat berätta om barn som far illa, då alltid med ett stråk av hopp mitt i den svartaste av situationer.”

Nicolas Lunabba, som får priset Årets Påverkare, är verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö som arbetar med att skapa bättre levnadsförhållanden för människor i utsatta områden. Årets revanschist är friidrottsstjärnan Khaddi Sagnia, som aktivt verkar för att stärka unga tjejers självkänsla.

Boktuggs fotnot: Suzanne Osten är aktuell med sina memoarer som fått titeln Vem tror hon att hon är, Suzanne Osten? (Ordfront) och släpps nästa vecka.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL