Hogwarts och Jurassic Park utmärkta på kartan i ny bok

Var ligger egentligen Hogwarts skola? På bilden syns den stora matsalen på Christ Church college i Oxford, som stod som modell för matsalen i Harry Potter-filmerna. Arkivbild: Malin Hoelstad/SvD/TT. Till höger: bokomslaget.

Vet du var Hogwarts i böckerna om Harry Potter ligger, eller var man kan hitta Jurassic Park? Det tror Rhys B Davies från Aberystwyth i Wales att han gör. De senaste två åren har han nämligen ägnat åt att skapa en kartbok över fiktiva platser, rapporterar BBC.

Hogwarts skola brukar anses ligga i Skottland, men JK Rowling har aldrig avslöjat mer precist var. Det har nu Rhys B Davies nosat upp, genom att lägga pussel med den information som böckerna och filmerna erbjuder.

– Vi vet att det är nära Dufftown, för att Sirius Black passerar där på sin väg till skolan från London.

I Harry Potter och det fördöma barnet kan Harrys son också promenera från skolan till Aviemore under en natt, vilket gör att Rhys B Davies drar slutsatsen att skolan ligger i The West Highlands, inte i The Grampians.

Ett problem med att placera fiktiva platser på en karta är att de ofta beskrivs ligga på olika platser. Gotham City i berättelserna om Batman är till exempel en stad som tycks flytta runt i skildringarna av den. Men Rhys B Davies anser sig ändå ha placerat världar som Springfield i ”Simpsons”, Liberty City i ”Grand theft auto” och Jurassic Park på kartan.

Boktuggs fotnot: Boken Atlas of Imagined Places – from Lilliput to Gotham City finns att köpa både hos Bokus och Adlibris. Det är dock inte den första boken i sitt slag. För tre år sedan kom An Atlas of Imaginary Places av Mia Cassany. En annan bok på temat kartor i böcker är The Writer’s Map.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.