Hogwarts och Jurassic Park utmärkta på kartan i ny bok

Var ligger egentligen Hogwarts skola? På bilden syns den stora matsalen på Christ Church college i Oxford, som stod som modell för matsalen i Harry Potter-filmerna. Arkivbild: Malin Hoelstad/SvD/TT. Till höger: bokomslaget.

Vet du var Hogwarts i böckerna om Harry Potter ligger, eller var man kan hitta Jurassic Park? Det tror Rhys B Davies från Aberystwyth i Wales att han gör. De senaste två åren har han nämligen ägnat åt att skapa en kartbok över fiktiva platser, rapporterar BBC.

Hogwarts skola brukar anses ligga i Skottland, men JK Rowling har aldrig avslöjat mer precist var. Det har nu Rhys B Davies nosat upp, genom att lägga pussel med den information som böckerna och filmerna erbjuder.

– Vi vet att det är nära Dufftown, för att Sirius Black passerar där på sin väg till skolan från London.

I Harry Potter och det fördöma barnet kan Harrys son också promenera från skolan till Aviemore under en natt, vilket gör att Rhys B Davies drar slutsatsen att skolan ligger i The West Highlands, inte i The Grampians.

Ett problem med att placera fiktiva platser på en karta är att de ofta beskrivs ligga på olika platser. Gotham City i berättelserna om Batman är till exempel en stad som tycks flytta runt i skildringarna av den. Men Rhys B Davies anser sig ändå ha placerat världar som Springfield i ”Simpsons”, Liberty City i ”Grand theft auto” och Jurassic Park på kartan.

Boktuggs fotnot: Boken Atlas of Imagined Places – from Lilliput to Gotham City finns att köpa både hos Bokus och Adlibris. Det är dock inte den första boken i sitt slag. För tre år sedan kom An Atlas of Imaginary Places av Mia Cassany. En annan bok på temat kartor i böcker är The Writer’s Map.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.