Pedro Pettersson, vd på Kartförlaget. Foto: Pressbild

Norstedts kartor säljs till Kartförlaget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kartförlaget 1985 AB heter det nystartade bolag som köper Norstedts kartor när två anställda på imprintet tar över. 

Norstedts säljer sin kartverksamhet Norstedts kartor som sedan 1980-talet varit marknadsledande på att ge ut och sälja kartor, reseguider och jordglober. Utgivningen består även av de klassiska vägatlaserna från M-Sverige (Motormännens). Förlagets kartutgivning finns hos återförsäljare runt om i hela Sverige men även i den egna Kartbutiken på Mäster Samuelsgatan 54 i centrala Stockholm. 


ANNONS


Det är två anställda i Norstedts Kartor, Pedro Pettersson och Anders Lundström, som köper affärsområdet och samtidigt återtar namnet Kartförlaget 1985 AB. 

– Att förvärva kartverksamheten känns som ett naturligt nästa steg på den här resan som började redan 1985 när Lantmäteriet startade Kartförlaget. Vårt mål är att behålla positionen som den ledande producenten och leverantören av tryckta kartprodukter i Sverige och fortsätta utveckla fler digitala tjänster likt våra populära karttjänster Min Karta och Designkartan, säger Pedro Pettersson, vd på Kartförlaget, i ett pressmeddelande. 

ANNONS

Enligt Pedro har intresset ökat markant under pandemin för Sverigerelaterade produkter och friluftskartor som Sverigeserien och cykelkartor har sålt bättre än någonsin. Det som har gått sämre och gjort så under många år är stadskartor.

– Tvärtemot vad folk i allmänhet tror så lever papperskartan vidare. Det kan till och med vara så att intresset för en visuell karta i handen eller på väggen har blivit större. Innan pandemin reste vi som aldrig förr, och vi har genom de sociala medierna och nätverken lättare att umgås och hålla kontakten med vänner över hela världen. En karta i mobilen ger inte riktigt rättvisa till hur världen ser ut. Inte som en jordglob eller väggkarta, säger Pedro Pettersson till Boktugg.

Kartförlaget tog över verksamheten den 1 april.

– Försäljningen av kartverksamheten är ett naturligt steg i att renodla vår förlagsverksamhet. Vi har utvecklat verksamheten och investerat i nya digitala produkter vilket ökat den digitala försäljningen. Vi är nu extra glada över att avyttra verksamheten till de två medarbetarna Pedro Pettersson och Anders Lundström som har jobbat med affärsområdet i många år. Vi önskar dem stort lycka till framöver, säger Linda Säresand, vice vd på Norstedts Förlagsgrupp. 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL