Per Helin på Publit kollar in tillgången på pappersråvara? Eller tar en skogspromenad. Foto: Privat.

Pappersbrist ännu inget problem för Publit

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Publit och deras tryckeri Exakta har bunkrat för att undvika pappersbrist i höst och hoppas att fler förlag ser möjligheten att komplettera med POD-utgåva. Publit räknar med en ny resultatförbättring 2021.

Runtom i Europa ökar nu oron bland förlagen och tryckerierna. Det talas om pappersbrist, höjda priser och längre leveranstider. Frågan är då hur det påverkar Publit som via Exaktas tryckeri i Malmö trycker böcker i väldigt små upplagor, ner till ett enda exemplar.


ANNONS


Är det många kunder som hört av sig till er och varit oroliga för pappersbrist och prishöjningar? Och vad är beskedet?
– Vi har haft kunder som hört av sig. Tillsammans med Exakta så har vi sett till att ha ordentligt med papper hemma. Vi har också sett till att ha alternativ ifall volymerna skulle sticka iväg ytterligare. Vi planerar inga prishöjningar i nuläget. Vi kan också passa på att säga att vi numera också kan ge mängdrabatt för större beställningar, säger Per Helin, VD och grundare på Publit.

Är det lättare eller svårare för er som trycker on-demand att förutspå pappersåtgången?
– Vi har generellt lättare att beräkna åtgången då vi inte är beroende av hur enstaka titlar säljer.

Vad är din bild av tillgången på papper ute i Europa?
– Trenden att man ställt om pappersbruk mot förpackning har pågått ett tag. Resultatet blir förstås att systemen blir känsligare. Vi ser att andra leverantörer försöker hitta alternativ.

Publit har under många år predikat för att förlagen bör jobba med sömlös POD, alltså att kunna växla över till digitaltryck vid plötsligt ökande efterfrågan och undvika att en titel blir slutsåld. Och självklart även för att hålla en titel i tryck även då förlaget inte längre vill lagerhålla den.

ANNONS

Ett aktuellt exempel: om ett förlag tidigare har gett ut en nybliven Nobelpristagare vars titlar är flera år gamla är risken att det finns ytterst få exemplar i lager, eller att de – i värsta fall – inte ens finns i tryck. Här skulle en POD-utgåva kunna garantera att boken är beställningsbar.

Märker ni att förlagen börjar lära sig att nyttja POD-tekniken för att förlänga livet på en titel?
– Både och. Generellt är förlagen på tok för dåliga att tänka på detta. Det är så lite som krävs för att man ska kunna säkra en potentiell intäkt. Det ska dock sägas att flera förlag verkligen har fattat galoppen och vi producerar mer än dubbelt så många böcker on demand idag som för två år sedan.

Publit startade sin verksamhet 2008 och omsatte endast 1,6 Mkr andra året (2010-04). Förra året landade omsättningen på 38,5 Mkr (nettoomsättning 34 Mkr) men fortfarande med röda siffror – en förlust på 7,2 Mkr. Dessutom tvingades man genomföra en nyemission för att fylla på kassan.

Hur långt borta är de svarta siffrorna för Publit?
– Som jag brukar svara: Ägarna har ett långsiktigt engagemang i Publit. Vi ligger före plan just nu, vilket är fantastiskt kul. Sedan får vi se hur vi väljer att investera under nästkommande år. Vi kan dock lova en betydande resultatförbättring även under 2021.

Med tanke på bilden (ovan), ni kommer inte att investera i skog för att säkra tillgång till pappersråvara?
– Haha, nej det är inte aktuellt. Vi fokuserar på det vi är bra på och det är tekniken och det digitala flödet fram till tryckeriet. Den fysiska delen får våra samarbetspartners sköta, säger Per Helin.

Återstår att se om tryckerikaoset ute i Europa kommer att gynna Publit eller om även de påverkas av pappersbrist när vi närmar oss julhandeln.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.