bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 19 oktober 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🎧 LjudlösAugust. 18 titlar nominerades till Augustpriset 2021, men bara tre av dem finns utgivna som ljudbok: Eufori, Tyrannens tid och Nattkorpen. Det var sämre än förra året (8 av 18). Återstår att se ifall några läses in nu. (Daniel Åbergs blogg)

📺 Textat. Bokmässan, Kulturrådet och Svenska institutet fortsätter för andra året sitt samarbete för att sprida samtal om svensk litteratur i världen. Det görs genom att tio samtal från årets Bokmässa översatts och textats på engelska, spanska, franska, tyska och japanska. De kan nu ses på Bokmässan Play.

🐷 Svinbra. JK Rowlings julberättelse The Christmas Pig gick direkt in överst på UK Top 50 med 60 000 sålda exemplar på en vecka. Det är hennes 16:e bok som når förstaplatsen, däribland de fem böckerna under Robert Galbraith-pseudonymen. Kommer Julegrisen att nå första plats på svenska topplistan? (The Bookseller)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …