Per J Andersson, reseskribent och författare. Foto: Johan Marklund

Ny bok om historiska kvinnliga resenärer släpps först som ljudboksserie

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Reseskribenten Per J Andersson skriver om kvinnliga resenärer ur historien. Den 19 oktober släpps de första fem avsnitten, inlästa av författaren.

I ljudboken Historiska kvinnliga resenärer berättar resenären och författaren Per J Andersson, en av grundarna av tidningen Vagabond, om några av de förbisedda kvinnliga resenärerna och äventyrarna ur historien. Boken släpps i ljudform av Ordfront i korta avsnitt – om det blir en tryckt bok återstår att se.


ANNONS


Varför väljer ni att släppa boken som ljud i första hand? Vad är det som gör att det här innehållet passar bra i ljudform?
– Dels ville Ordfront förlag testa nya sätt att nå nya kategorier läsare. Dels hoppas jag att ämnet – historiska kvinnliga resenärer – kan locka unga vuxna, kanske framför allt tjejer, som inte annars läser så många böcker, men älskar att lyssna på berättelser. Genom att berätta om modiga kvinnor som reste jorden runt på egen hand i en tid som hade så många hämmande sociala konventioner vill jag inspirera dagens unga kvinnor att ge sig ut i världen, möta människor från andra kulturer och lära sig att vi inte är så olika som man kan tro, säger Per J Andersson.

Är det ännu inte bestämt om det blir en tryckt bok? Hänger det på hur ljudböckerna går?
– Ja, så har vi sagt. Om gensvaret blir bra blir det kanske en tryckt bok så småningom.

ANNONS

I en första omgång släpps avsnitten om österrikiskan Ida Pfeiffer, taiwanesiskan San Mao, svenska Fredrika Bremer, amerikanska Nellie Bly och italiensk-brittiska Freya Stark. Senare i höst blir det ljudböcker om brittisk-kenyanska Beryl Markham, svenska Tyra Kleen, schweiziska Annmarie Schwarzenbach, polsk-amerikanska Annie Londonderry och schweiziska Isabelle Eberhardt.

Det är inte första gången Per J Andersson skriver för ljud – han har länge skrivit radioessäer för Sveriges radio-program som Räls i P1, Obs i Kulturen i P1 och Tankar för dagen. Men det är premiär för ljudboksformen, och han har själv läst in Historiska kvinnliga resenärer.

– Jag tycker om att läsa mina egna texter. Jag är ju inte röstproffs, som skådisarna som tar ljudboksjobb, men hoppas det kompenseras med min närhet till texten och min entusiasm. Jag brinner ju för att få berätta de här ofta bortglömda kvinnliga resenärernas berättelser, säger han.

Historiska kvinnliga resenärer släpps den 19 oktober 2021 som korta ljudböcker i streamingtjänsterna och hos nätbokhandlarna.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL