Lars Norén skrivmaskin
Lars Noréns IBM-skrivmaskin med ett utropspris på 5 000 kronor såldes för 69 875 kronor. Skrivbordet i lackerad metall inbringade 33 370 kronor. Dessutom såldes Noréns skinnjacka från Armani. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Lars Noréns skrivmaskin gick för 70 000 kr på auktion

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Auktionen ”Lars Norén – ting” är avslutad och 170 av dramatikerns ägodelar har fått nya ägare. Sammanlagt inbringade nätauktionen hos Bukowskis 2,2 miljoner kronor – 224 procent över utrop.

Lars Norén avled i januari i sviterna av covid-19 och det var hans uttryckliga önskan att hans ägodelar skulle säljas på auktion.


ANNONS


Bland föremålen som nu gått under klubban fanns bland annat hans elektriska skrivmaskin, en IBM Selectric Typewriter 670X, som hade ett utropspris på 5 000 kronor, men slutligen såldes för 69 875 kronor, auktionsfirmans avgifter inräknade.

Ett skrivbord i lackerad metall, Noréns arbetsplats när han skrev flera av sina verk, ropades in för 33 370 kronor, vilket överträffade utropspriset med mer än 25 000 kronor.

ANNONS

Andra dyrgripar var en Le Corbusier vilstol som såldes för 57 625 kronor och en Zippo-tändare med dramatikerns namn ingraverat som budades in för 40 475 kronor trots att utropspriset låg på endast 500 kronor.

Stor musiksamling

”Vi känner en glädje och ödmjukhet för det stora intresset och den uppskattning som visats för Lars ting. Vi hoppas nu att sakerna får nytt liv i andras hem och samlingar och att de kanske kan verka som en påminnelse om Lars konstnärskap”, säger Nelly Bonner, dotter till Lars Norén, i ett pressmeddelande från Bukowskis.

Det dyraste föremålet var ett signerat fotografi av konstnären Maria Miesenberger som såldes för 173 450 kronor. Dessutom har hans musiksamling i 480 delar, innehållande främst cd-skivor med allt från Beethoven till Maria Callas, konst, diverse designstolar och fåtöljer och en skinnjacka från Armani fått nya ägare.

Skriver om cykeln

Föremålen ger en unik inblick i dramatikerns liv och många av dem är bekanta för den som har tagit sig igenom Lars Noréns dagböcker. Där skriver han bland annat: ”Det är grått nu. När jag gick in för att hämta cykeln hörde jag de små fåglarna kvittra tyst och röra sig på andra våningen.” /… / ”Trädgården mellan 10 och 13. Sedan sprang jag. Pumpade cyklarna, var tvungen att ta Bianchin. Den är inte bra på grusvägar.”

Nu har den italienska racercykeln från tidigt 1970-tal sålts för 45 988 kronor.

Text: Kristina Erkenborn/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Min bok är i goda händer

»Mitt samarbete med Blue Publishing har varit väldigt smidigt. Jag har hela tiden känt att jag har haft full kontroll på allt som händer och samtidigt kunnat slappna av i vetskapen om att mitt manus är i goda händer. Förlaget har förvandlat det till en väldigt fin bok och jag är jättenöjd.«

Mathias Alm, författare till romanen »Nytt land«

Har du ett manus i byrålådan? Skicka det till oss för bedömning. Blue Publishing är ett kvalitetsförlag med bred utgivning. Hos oss investerar du i din bok, och behåller kontrollen och merparten av vinsten. Vi coachar dig hela vägen – från råmanus och ända fram till marknadsföring och försäljning.

Besök oss på www.blue.se

Läs mer om Mathias Alm och romanen »Nytt land«: www.blue.se/nytt-land

(...) Läs hela artikeln »