Denna artikel sponsras av författare/förlag

Johan Rudengrens roman skildrar en resa från medelklass till överklass på landsbygden

Johan Rudengren, revisor och författare. Foto: Privat

Johan Rudengren, till vardags revisor och grundare av revisionsbyrån Rådek, debuterar som författare med feelgoodromanen Uppkomlingen.

Karaktären Anders Larsson dök upp i Johan Rudengrens huvud för många år sedan. Nya idéer om vad som hände denna påhittade figur tillkom ständigt, och till slut insåg Johan – som i övrigt oftast skriver korta kåserier – att det kunde vara dags att låta Anders ta plats i en längre historia.

– Anders låg där och lurade ända fram till 2018 då jag bestämde mig för att skriva ner alltihop. Det blev för mycket i huvudet, jag var tvungen att få ut det. När jag började skriva kom det nytt hela tiden, och jag fortsatte i rask takt. Plötsligt hade jag stommen till en berättelse, även om det därefter tog lång tid för att få ihop det hela, berättar Johan Rudengren.

Skrivandet har följt honom genom livet, från det att han knackade fram en berättelse på sin mammas Halda i Björkvik till idag när han har färdigställt sin debutbok. 

– Jag har aldrig lämnat något underlag till ett förlag tidigare, det jag skapat ligger i en dator och samlar damm. Behovet att skriva kommer nog ur en livlig fantasi som det hette för länge sedan i den svenska skolvärlden. Det är en skön känsla när en berättelse tar form under fingrarna.

Uppkomlingen utspelar sig på landsbygden under 80–90-tal och handlar om en man ur medelklassen, Anders, som slumpmässigt träffar en äldre kvinna som han förälskar sig i. Han inser att det inte är aktuellt att skapa en relation med henne och låter livet rulla vidare. Senare snubblar de åter över varandra och de bildar familj, vilket gör att Anders får en inblick i svensk överklass på landsbygden.

Uppkomlingen

Uppkomlingen

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-22
  • ISBN: 9789189286849

– Anders är en social person som lärt sig att lyssna in andra människor vilket gör honom framgångsrik. Han gillar att bli omtyckt. Samtidigt har han ett driv i sig, han ser sina föräldrars medelklass och känner att han vill göra något annat, säger Johan.

Johan själv är född i en tjänstemannafamilj med en pappa som arbetade som förvaltare på ett stort gods.

– Det betydde att jag såg både överklassen och arbetarna, men själv passade jag inte in någonstans där. Det har färgat mig hela tiden, säger Johan och fortsätter:

– I mitt yrke kommer jag också ofta i kontakt med människor som är framgångsrika och driver egna företag, och som gör den så kallade klassresan. Jag har på avstånd fått betrakta deras bekymmer och glädjeämnen. Boken handlar om de kollisioner som uppstår. Ett av kärnbudskapen är vänskap – den hänger inte alltid med när man klättrar uppåt i klasserna.

Författaren beskriver boken som lättillgänglig och rolig och förklarar att han försöker skriva i två dimensioner, dels det som händer rent fysiskt i berättelsen och dels vad som händer i huvudkaraktärernas tankar. Här blandas djupa frågor om meningen med livet med humoristiska reflektioner.

– Jag har nära till skratt och kan njuta av en god historia, som kan återberättas med vissa tillägg för att krydda berättelsen, vilket barnen påpekar för mig, säger Johan.

Det är möjligt att det blir ännu en bok om Anders Larsson. Johan har börjat skriva på en uppföljare som än så länge mest finns i tankarna.

– Jag befinner mig i en helt ny värld just nu och har lärt mig mycket nytt i samband med skrivandet och utgivningen, säger Johan.

Om författaren

Johan Rudengren bor utanför Eskilstuna på ett mindre lantbruk. Han är 62 år och auktoriserad revisor, har grundat revisionsbyrån Rådek som idag har cirka 100 anställda. På sin fritid har han under många år tävlat inom bilsport, rally och tagit ett antal SM-medaljer. Idag sker tävlande i motionsform. Johan är gift med Elisabeth och har fyra barn. I sin ungdom undervisade han på några lantbruksskolor i företagsekonomi och redovisning, men ganska snart tog arbetet med den egna byrån över all vaken tid för honom.

Uppkomlingen

Uppkomlingen
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor177
Vikt300 gr
Utgiven2021-06-22
SABHc
ISBN 9789189286849
Anders Larsson är medelklassgrabben som har en hungrig aptit på livet, i synnerhet kvinnor. Han får möjlighet att göra en klassresa. Av godsägare och advokater granskas han dock noga och han ses som en uppkomling. Hans medfödda känsla av att ständigt inte räcka till ligger honom i fatet. I romanen berättas händelseförloppet parallellt med personernas underliggande tankar.   Var hör han hemma, och vad är väsentligt och viktigt i livet?   I boken Uppkomlingen, som förutom är fylld av humor och värme, varvas det dråpligheter med livsglädje i Anders Larssons vardag med existensiella funderingar över alla de livsval som påverkar Anders, ofta framkallade av slumpen - eller inte?   Vad händer med en person som gör en klassresa på landsbygden?   Den frågan har författaren Johan Rudengren ställt sig, och som resulterat i denna roman. Han är själv sprungen ur medelklassen och är till vardags auktoriserad revisor och bosatt i Eskilstuna. Boken Uppkomlingen är hans debutroman.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se