Trio får Nobelpriset i ekonomi 2021: Card, Angrist och Imbens är alla författare

Årets Nobelpristagare i ekonomi tillkännagavs under en pressträff på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm. David Card, Joshua D Angrist och Guido W Imbens (fr v på skärmen). Foto: Claudio Bresciani/TT.

Tre vänner som alla är verksamma på amerikanska universitet får dela på årets ekonomipris i Nobels minne. Alla tre har skrivit böcker.
Jag är hänförd att få dela det här med två så goda vänner, säger Guido Imbens på telefon när han nås av Kungliga vetenskapsakademien.

Hos Guido Imbens, som är verksam vid Stanford University i Kalifornien, var klockan runt två på natten när ekonomipriset i Nobels minne tillkännagavs i Sverige. Han låg hemma och sov när Kungliga vetenskapsakademin ringde och meddelade att han var en av dem som tilldelats priset.

– Jag låg och sov, det var två på natten, jag var helt förbluffad, sade han under presskonferensen.

När TT når Guido Imbens efter pressträffen är han överväldigad.

– Jag är rätt överväldigad just nu och telefonen ringer hela tiden, säger han till TT efter presskonferensen.

– För bara en timme sedan var allt tyst och lugnt.

Goda vänner privat

Det blev snabbt klart att de tre pristagarna David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens inte bara känner varandra genom yrket – de är också goda vänner privat.

– Joshua Angrist var best man på mitt bröllop, både han och David Card är nära vänner till mig som jag är glad över att få dela priset med, säger Guido Imbens under pressträffen.

Ej bestämt sig om pengarna

Imbens har inte bestämt sig vad han ska göra med prispengarna.

– Nej, jag har ingen aning, jag vet inte hur mycket prissumman är på.

David Card får halva priset, fem miljoner kronor, ”för sina empiriska bidrag till arbetsekonomi” och Joshua Angrist och Guido Imbens får dela på den andra halvan, 2,5 miljoner kronor var, ”för deras metodologiska bidrag till analysen av kausala samband”.

Av de 89 som fått ta emot ekonomipriset i Nobels minne är 60 från USA, med årets pris inräknat.

Text: Tea Oscarsson/TT, Boel Holm/TT

Nobelpris i ekonomi 2021 – här är pristagarnas böcker

Boktugg har gjort en snabb koll på de tre pristagarna som författare och inte lyckats hitta några svenska översättningar. Däremot finns det flera böcker på engelska med David Card, Joshua Angrist eller Guido Imbens som författare. Här är några:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.