Årets Nobelpristagare i ekonomi tillkännagavs under en pressträff på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm. David Card, Joshua D Angrist och Guido W Imbens (fr v på skärmen). Foto: Claudio Bresciani/TT.

Trio får Nobelpriset i ekonomi 2021: Card, Angrist och Imbens är alla författare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tre vänner som alla är verksamma på amerikanska universitet får dela på årets ekonomipris i Nobels minne. Alla tre har skrivit böcker.
Jag är hänförd att få dela det här med två så goda vänner, säger Guido Imbens på telefon när han nås av Kungliga vetenskapsakademien.

Hos Guido Imbens, som är verksam vid Stanford University i Kalifornien, var klockan runt två på natten när ekonomipriset i Nobels minne tillkännagavs i Sverige. Han låg hemma och sov när Kungliga vetenskapsakademin ringde och meddelade att han var en av dem som tilldelats priset.


ANNONS


– Jag låg och sov, det var två på natten, jag var helt förbluffad, sade han under presskonferensen.

När TT når Guido Imbens efter pressträffen är han överväldigad.

– Jag är rätt överväldigad just nu och telefonen ringer hela tiden, säger han till TT efter presskonferensen.

– För bara en timme sedan var allt tyst och lugnt.

ANNONS

Goda vänner privat

Det blev snabbt klart att de tre pristagarna David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens inte bara känner varandra genom yrket – de är också goda vänner privat.

– Joshua Angrist var best man på mitt bröllop, både han och David Card är nära vänner till mig som jag är glad över att få dela priset med, säger Guido Imbens under pressträffen.

Ej bestämt sig om pengarna

Imbens har inte bestämt sig vad han ska göra med prispengarna.

– Nej, jag har ingen aning, jag vet inte hur mycket prissumman är på.

David Card får halva priset, fem miljoner kronor, ”för sina empiriska bidrag till arbetsekonomi” och Joshua Angrist och Guido Imbens får dela på den andra halvan, 2,5 miljoner kronor var, ”för deras metodologiska bidrag till analysen av kausala samband”.

Av de 89 som fått ta emot ekonomipriset i Nobels minne är 60 från USA, med årets pris inräknat.

Text: Tea Oscarsson/TT, Boel Holm/TT


ANNONS


Nobelpris i ekonomi 2021 – här är pristagarnas böcker

Boktugg har gjort en snabb koll på de tre pristagarna som författare och inte lyckats hitta några svenska översättningar. Däremot finns det flera böcker på engelska med David Card, Joshua Angrist eller Guido Imbens som författare. Här är några:

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: En av drygt trettio titlar som släpps idag är Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport av Olof Lundh som granskar det smutsiga spelet bakom fotbolls-VM. Mysigare läsning är då Teddybjörnen Fredriksson och tomten som satt fast av Lasse Berghagen. En något udda titel är Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind och Rolf Börjlind kända sina samtidsdeckare visar prov på en helt annan sida av författarskapet som bär större likheter med tidigare filmmanus som Morrhår & Ärtor, Yrrol, Papphammar, Jönssonligan.

🎂 Födelsedagar: Den brittiska författaren Elizabeth Gaskell (Mrs Gaskell) föddes denna dag år 1810. Hon blev känd för sina romaner, biografier och noveller. Hennes mest kända verk är Nord och syd, Småstadsliv i Cranford och Hustrur och döttrar : en vardagsberättelse. Elizabeth kände Charlotte Brontë och skrev den första biografin om henne år 1857.

☕ Den 29 september är Kaffets dag. Dagens boktips blir därför Från kaffe till drink av Lisen Gren, Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm och Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.🎦 Tom Hanks gav ut en novellsamling 2017. Nästa år (9 maj 2023) kommer hans debutroman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Förlaget Knopf (imprint på Penguin Random House) beskriver den som en ambitiös berättelse om skapandet av en kolossal, stjärnspäckad, storbudge-superhjältefilm och den ödmjuka tecknade serie som inspirerade filmen. Annars är ju Tom aktuell som Ove.

🧸 På nytt jobb. I mitten av oktober 2022 tillträder Olivia Demant som förläggande redaktör på Lilla Piratförlaget. Hon kommer närmast från Bonnier Carlsen.


Uppdateras under dagen …