Abdulrazak Gurnah Nobelpris 2021
Nu hyllas Abdulrazak Gurnahs författarskap runt om i världen. Foto: Frank Augstein/AP.

Så reagerar utlandet på Nobelpriset 2021 till Abdulrazak Gurnah

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I Sverige har få hört talas om honom och än färre läst något av hans verk. Nu börjar de internationella kommentarerna till Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah trilla in.

Regeringen i Tanzania hyllar Zanzibar-födda romanförfattaren Abdulrazak Gurnah och kallar priset en ”seger för landet och den afrikanska kontinenten”.


ANNONS


Gurnah, som växte upp på ön Zanzibar men kom till England som flykting i slutet av 1960-talet, är den femte afrikanen som vinner priset.

”Du har verkligen skänkt ära över ditt yrke, din seger är också Tanzanias och Afrikas”, sade regeringens högsta talesperson på Twitter.

ANNONS

Eliah Mwaifuge, professor i litteratur vid universitetet i Tanzanias huvudstad Dar es-Salaam säger att Gurnah ”verkligen förtjänar detta pris”, även om författarens arbete är mer känt utomlands än i Tanzania.

”Mäktig och nyanserad”

Peter Morey, forskare vid University of Birmingham, pekar ut Gurnahs ”orädda förståelse för förbindelserna mellan människor och platser och hur de förändras över tid av gränser som är utformade för att hålla dem isär”.

Litteraturkritikern och kulturjournalisten Maya Jaggi säger till The Guardian :

– Gurnah /…/ är en mäktig och nyanserad författare vars elliptiska lyrik motverkar tystnaderna och lögnerna från den kejserliga historien som påtvingades honom när han var barn i östra Afrika.

– Hans subtila verk är lika robusta när det gäller de flagranta bristerna i den merkantila kulturen han lämnade som den brittiska och tyska kolonialismens grymheter, inte minst under första världskriget, fortsätter hon.

”Bedrägligt mjuka”

Valet av Nobelpristagare hyllas också av andra författare och akademiker som säger att hans arbete förtjänar en bredare publik. I The New York Times beskriver den etiopiska romanförfattaren Maaza Mengiste Gurnahs prosa:

– Hans meningar är bedrägligt mjuka, men den samlade kraften kändes för mig som en slägga.

Hon säger vidare att ”hans arbete är orubbligt, men samtidigt medkännande och fullt av hjärta för människor i Östafrika. Han skriver berättelser som ofta är tysta berättelser om människor som inte hörs, men där finns ett krav på att vi lyssnar”.


ANNONS


”Har ignorerats”

Abdulrazak Gurnahs mångåriga redaktör, Alexandra Pringle på Bloomsbury, säger att Gurnahs utnämning var ”den mest välförtjänta” för en författare som inte tidigare har fått vederbörligt erkännande.

– Han är en av de största levande afrikanska författarna, och ingen har någonsin tagit notis om honom och det har gjort mig förkrossad. Jag spelade in en podcast förra veckan och i den sade jag att han var en av de människor som bara har ignorerats. Och nu händer detta, säger hon till The Guardian.

Pringle beskriver honom som en lika viktig författare som Chinua Achebe:

– Hans författarskap är synnerligen vackert och verkligt och dessutom humoristiskt, snällt och känsligt. Han är en extraordinär författare som skriver om riktigt viktiga saker.

Text: Kristina Erkenborn/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL