Lene Juul, VD för JP/Politikens Forlag och Erling Kagge, forläggare och ägare av Kagge Forlag. Foto: Pressbild.

JP/Politiken går in i Norge – köper landets femte största förlagsgrupp

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska Polaris får ett systerförlag. JP/Politikens Forlag köper 70 procent av de norska förlagen Kagge Forlag och J.M. Stenersens Forlag som utgör Norges femte största förlagsgrupp med en omsättning på ca 135 Mkr.

– Vi vet inte riktigt än vad det kommer att innebära för oss, men det är klart att det i planen finns tankar på samarbeten och synergier, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Bokförlaget Polaris som också ägs av danska mediehuset JP/Politiken.


ANNONS


I november 2016 kom nyheten att Politiken skulle starta Bokförlaget Polaris i Sverige. Det var en signal om att Politiken tittade på en nordisk bokmarknad och med dagens affär tar de steget in även i Norge.

”Med köpet infriar JP/Politikens Forlag ambitionen att skapa en betydande skandinavisk förlagsgrupp med starka självständiga förlag i Norge, Sverige och Danmark. Första steget var etableringen av det svenska förlaget Polaris 2017 som följdes av övertagandet av det svenska fackboksförlaget Roos & Tegnér i början av 2021”, skriver Politiken i ett pressmeddelande.

Kagge Forlag och J.M. Stenersens Forlag har de senaste åren levererat en lång rad bästsäljande utgivningar som resulterat i växande omsättning och bra resultat. Framför allt har förlagen profilerat sig inom biografier, narrativ non-fiction, livsstilsböcker och barnböcker samt enstaka skönlitterära titlar.

– Politiken har letat efter något som kunnat passa in och Kagge är en sådan företeelse. Jag minns när de sparkade igång. De har haft ett givet fokus på sakprosa och sedan försökt bredda sin utgivning. Det är ett imponerande förlag på många sätt, som Lind & Co men större, säger Jonas Axelsson om sina nya norska kollegor.

ANNONS

Erling Kagge, en välkänd norsk kulturprofil med stor passion för litteratur och konst, är dessutom en äventyrare som nått Sydpolen, Nordpolen och Mount Everest. Han etablerade förlaget för 25 år sedan. Erling Kagge behåller 30 procent av ägandet och kommer att fortsätta som förläggare och styrelseledamot.

Som med alla framgångsrika förlag har det inte saknats uppköpsförslag genom åren.

– Men det var först när JP/Politikens Forlag bankade på dörren som jag övervägde att sälja. Om jag efter 25 år skulle sälja 70 procent av företaget jag älskar så skulle det vara till en köpare som jag tror kommer att ta tillvara förlagets egenart, medarbetare, författare och arv – samtidigt som de tillför något nytt och spännande, säger Erling Kagge i ett pressmeddelande och tillägger:

– Med försäljningen kommer förlaget att bli en del av en skandinavisk konstellation med allt vad det innebär av synergier, nya impulser och inspiration för medarbetarna och den framtida driften. Det gör att de samlat står som en stark aktör på den skandinaviska bokmarknaden.

Tror du att det kommer att bli vanligare i framtiden att författare erbjuds utgivningsavtal i flera länder nu när flera förlagshus är aktiva på flera marknader?
– På längre sikt kommer det säkert att kunna bli fler flerlandsavtal. Men det är svårt att genomföra i praktiken. Det krävs ett rätt avancerat samarbete för att det ska bli bra. Det kan passa en viss typ av utgivningar, säger Jonas Axelsson.

Och vad händer i Sverige, ska ni köpa fler förlag?
– Man vet aldrig, danskarna är ju inte passiva. Samtidigt är det en process i sig att integrera ett nytt förlag i verksamheten som vi är mitt uppe i efter köpet av Roos & Tegnér.

Helt klart är i alla fall att en nordisk konsolidering har tagit fart. Till och med på den norska marknaden som många trodde var helt låst har nu kartan ritats om efter att Bonniers sålde sin del av Cappelen Damm till Egmont och nu även JP/Politiken går in. Med tanke på Gyldendals rekrytering av Peter Normann är frågan om även de ska intressera sig för den norska marknaden – och kanske köpa fler förlag än Word Audio på den svenska?


ANNONS


En annan detalj i sammanhanget: Politiken äger Saxo och har därmed en egen streamingtjänst för eböcker och ljudböcker. Överväger de att lansera den även på den svenska och norska marknaden trots konkurrensen? Det är inte givet att det är en förlustaffär, overheadkostnaderna för att driva en streamingtjänst kan göra det lönsamt att vara även en liten aktör på fler marknader.

– Det är imponerande vad Erling Kagge tillsammans med resten av förlaget har byggt upp de senaste 25 åren. Med en fantastisk energi och kreativitet har Kagge Forlag och J.M. Stenersens Forlag lyckats vara en avgörande aktör, särskilt på fackboksområdet i Norge med en rad duktiga bästsäljande författare. På många punkter påminner förlagen om JP/Politikens Forlag, både tidigare då fokus låg på fackböcker, men även idag med den nerv och det stora driv som driver förlagen, säger Lene Juul, VD på JP/Politikens Forlag och tillägger:

– Kagge Forlag och J.M. Stenersens Forlag är det ideala fundamentet att bygga vidare på och vi är stolta över att förlagen nu blir en del av vår samlade förlagsfamilj tillsammans med våra förlag i Sverige. Timingen kunde inte ha varit bättre – det är idag den 1 oktober 75 år sedan Politikens Forlag etablerades och nu har vi skapat ett fundament till en ännu större skandinavisk förlagshistoria.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …