Barnboksserien Karma och Jonar blir animerad tv-serie på streamingtjänsten Viaplay. Bild: Viaplay Studios.

Barnboksserien ”Karma och Jonar” blir tv-serie på Viaplay

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Barnboksserien Karma och Jonar av pseudonymen Zelda Falköga blir tv-serie på Viaplay under nästa år. Om två veckor släpps den femte och sista boken i serien.

– Det är en stor ära att få se berättelsen om mina vänner Karma och Jonar byta skepnad och växa sig större i ett nytt medium. Jag längtar efter att få se illustratören Henric Aryees färgsprakande bilder komma till liv och att alla ska få uppleva det sagolika landet Glimeria på lika nära håll som jag har fått göra. Jag tror dessutom att den här serien, förutom att vara magiskt spännande, kommer att förmedla ett viktigt budskap: vikten av att visa mod och vara en god vän, säger författaren Zelda Falköga i ett pressmeddelande.


ANNONS


Bakom pseudonymen står en författare som valt att förbli anonym, vilket Zelda skrivit om i ett gästblogginlägg på Boktugg.

Nu står det klart att den populära bokserien om vännerna Karma och Jonar och deras kamp för att rädda sitt land ska bli animerad originalserie på streamingtjänsten Viaplay. Barnserien kommer att visas i alla nordiska länder och har premiär 2022.

– Karma och Jonar är inte enbart en spännande berättelse utan den tar också upp viktiga ämnen som vänskap, självförtroende och utmaningar med att växa upp. Böckerna har blivit hyllade för sina vackra illustrationer och kärnfulla innehåll, vilket är något vi ska förvalta i vår serie. Vi har sedan tidigare ett väldigt omtyckt innehåll för barn och det är otroligt glädjande att snart även kunna erbjuda den här spännande äventyrsserien, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

Tv-serien riktar sig till barn i åldrarna 7 till 9 år och totalt släpps 8 avsnitt à 12 minuter. Första säsongen är baserad på den första boken i serien om Karma och Jonar, Klipptrollen.

ANNONS

Den 11 oktober kommer den femte och avslutande delen i serien, Stendraken, ut som bok på Bookmark förlag. Med andra ord finns det underlag för ytterligare fyra säsonger ifall tv-serien går lika bra som böckerna.

Så vad innebär det för förlaget att bokserien blir film?
– Det är jätteroligt att se en bok bli filmatiserad, speciellt när man har följt karaktärerna under så lång tid. Serien kommer att skilja sig från böckerna i vissa avseenden, som att Karma och Jonar är något äldre i tv-serien och vissa bi-karaktärer ska läggas till. Men det viktigaste i böckerna – Henrics Aryees vackra bokillustrationer och budskapet om att vara en god vän – kommer att förvaltas på ett exceptionellt sätt i tv-serien, säger Zelda Falköga till Boktugg.

Hur mycket har böckerna sålt hittills och förväntar ni er någon effekt av tv-serien på försäljningen?
– Totalt har böckerna i serien redan sålt över 100 000 exemplar. Självklart hoppas vi att exponeringen i Viaplays kanaler även förstärka synligheten för bokserien i media och hos återförsäljarna, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark förlag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.