Zelda Falköga, fiktiv äventyrare och författare. Bild: Zelda Falköga

Söndagstuggare: Zelda Falköga om att locka unga till läsning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Zelda Falköga har skrivit böckerna om Karma och Jonar, en äventyrsserie för barn. Hon kommer från landet Glimeria och är själv något av en saga.

En högst verklig aspekt av en fiktiv författare

Jag heter Zelda Falköga och jag kommer från det avlägsna landet Glimeria. Jag var med när barnen Karma och Jonar räddade landet från Stendraken som hotade att ödelägga allt i sin väg. Inte för att skryta, men så ni förstår var jag kommer ifrån.


ANNONS


Är det ett äventyr värt att berätta om? Kan en svensk nioåring relatera till något som är så avlägset i tid och rum? Jag tror det.

Karma och Jonar är en berättelse som handlar om en elvaårig flicka och en tolvårig pojke, och hur de med mod och förslagenhet trotsar hot och faror för att rädda sitt land. De två barnen utsätts för en rad utmaningar när de tvingas stå upp mot den onda Stendraken och hans lakejer.

Fantasier, säger ni, och visst, så kan det tyckas. Men spelar det någon roll? För i en tid när det är allt svårare att locka unga till läsning är min förhoppning att denna saga kan bli ett sätt att närma sig litteraturen för någon som inte är särskilt intresserad av att läsa en bok.

Förutom spänningen, som bör vara utgångspunkten för varje läsupplevelse, finns här ett viktigt budskap – att visa mod och att vara en god och lojal vän – och samtidigt genomsyras historien av eviga ämnen som hur det är att växa upp och det godas kamp mot det onda. Karma och Jonars historia blir ett viktigt vittnesmål, dels för att legenden om Glimeria ska leva vidare. Men framför allt för att deras hjältedåd kan inspirera nästkommande generationer att värna om godhet och frihet.

ANNONS

På det sättet går läsningen undermedvetet bortom det rent underhållande. En bok kan vara något att spegla sig i – ett verktyg för att förstå omvärlden även om ämnet känns främmande. Med läsguide, lärarhandledning, ett soundtrack på Spotify och ett eget mjukisdjur från boken har jag försökt att entusiasmera till läsning så mycket jag kan.

Resten lämnar jag till landets föräldrar, lågstadielärare och bibliotekarier! Och finns det något som jag, Zelda Falköga, kan göra i det sammanhanget är jag just nu ledig för nya hjältedåd och redo att hjälpa till!

Om gästbloggaren

Zelda Falköga är en äventyrare och upptäcktsresande med mystiska och outforskade platser som specialitet. Hon är en av mycket få personer som har varit i landet Glimeria och som har hört om landets öde med egna öron. Böckerna med den episka sagan om Karma och Jonar och hur de räddar Glimeria är hennes enda publicerade och planerade verk.

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.