Författarförbundet: ”Digitaliseringen på väg att stjälpa folkbiblioteken”

Stora salen i Stockholms Stadsbibliotek. Arkivbild: Hasse Holmberg/TT.

Sveriges författarförbund slår larm: Utlåningen av e-böcker och ljudböcker håller på att spränga bibliotekens budgetar.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Grethe Rottböll, Jörgen Gassilewski och Per Wirtén från förbundet att det är ”absurt” att e-böcker kostar biblioteken skyhögt mycket mer än pappersböcker. ”En vanlig bok köps in en gång. För en e-bok måste biblioteket däremot betala vid varje enskild utlåning. Det är en ohållbar modell som växt fram”, anser debattörerna som efterfrågar en kulturpolitisk helhetssyn.

Som exempel nämner de Stockholms stadsbibliotek där e-böckerna står för ungefär tio procent av utlåningen, men för runt 50 procent av inköpsbudgeten. ”Med fortsatt utveckling kommer man om tio år inte att ha en enda krona över till de pappersböcker som fortfarande är överlägset viktigast för läsarna.”

Skribenterna nämner också att distributionen av e-böcker leds av privata aktörer och att flera bibliotek börjat använda företagsägda appar för utlåning av e-böcker. ”Folkbiblioteken riskerar att på så vis förlora viktig kontroll över digitaliseringen.”

Alla inblandade parter uppmanas att inleda ett gemensamt arbete för att göra digitaliseringen hållbar; regeringen, kommunerna, biblioteken, förlagen och författarna. ”Kulturdepartementet måste initiera ett sådant arbete. Det är bråttom”, skriver debattörerna.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL