Amazon Prime Sverig
Amazon öppnade i Sverige hösten 2020. Ett år senare lanseras medlemskapet Amazon Prime. Foto: Pressbild.

Amazon lanserar Prime i Sverige – men utan eböcker och ljudböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Amazon tar nästa steg i Sverige och erbjuder kunderna att bli Prime-medlemmar för 59 kr i månaden. Fri frakt samt streaming av film och tv ingår men inte eböcker och ljudböcker som i flera andra länder.

– Det har gått nästan ett år sedan vi lanserade Amazon i Sverige och vi är väldigt glada över mottagandet av våra svenska kunder. Med lanseringen av Amazon Prime, som innehåller det bästa vad gäller shopping och erbjudanden samt underhållning från Amazon, kan vi ta nästa steg i vårt kunderbjudande, säger Gulfem Toygar, Country Manager för Amazon i Sverige, i ett pressmeddelande. 


ANNONS


Från och med idag kan svenska kunder registrera sig för Amazon Prime, Amazons premiumtjänst med fler än 200 miljoner medlemmar i 22 länder. 

Vad får Amazon Prime-medlemmar? 

ANNONS
  • Gratis leverans till hemmet eller till ett ombud: Gratis och snabb leverans av miljontals tillgängliga produkter inom 31 kategorier, inklusive hemelektronik, datorer, böcker, mode, hem och kök, verktyg, och många fler.
  • Prime Video: Populära filmer och TV-serier, inklusive Amazon Originals TV-serier som The Grand Tour, The Boys, Tom Clancy’s Jack Ryan, och Clarkson’s Farm samt filmer som Borat Subsequent Moviefilm, Coming 2 America, och Without Remorse.
  • Prime Gaming: Tillgång till gratis in game-content för dina favoritspel på dator, konsol eller mobil från bland annat Riot, Rockstar Games och EA. Du får dessutom varje månad tillgång till gratis PC-spel som du får behålla samt varje månad en prenumeration på en Twitch-kanal.
  • Exklusiva erbjudanden: Tillgång till exklusiva erbjudanden från populära varumärken, endast tillgängliga för Prime-medlemmar.

Vad får inte svenska Prime-kunder jämfört med andra länder? Framför allt saknas Prime Music (brittiska kunder har exempelvis tillgång till 2 miljoner låtar) men kanske känner Amazon att det ändå inte är det tyngsta argumentet på Spotifys hemmaplan.

Ur ett bokbranschperspektiv är det Prime Reading som inte finns med. Prime-medlemmar i USA har exempelvis tillgång till en roterande katalog av eböcker och ljudböcker samt magasin och serietidningar. Men som vi konstaterade i vår artikel om den nya Amazon Kindle Paperwhite så har Amazon inte ens börjat sälja eböcker och digitala ljudböcker på den svenska sajten.

– Vi har utformat Prime med användarvänlighet och relevans för kundernas ständigt föränderliga liv i åtanke, med gratis och snabba leveranser, ett stort urval av filmer och TV-serier och inte minst exklusiva erbjudanden. Men det här är bara början. Vi kommer att erbjuda ett ännu större urval av produkter, filmer och TV-serier i framtiden, säger Jamil Ghani, Vice President på Amazon Prime.

Hur prioriterat är eböcker och ljudböcker i Prime-medlemskapet på den svenska marknaden? Kanske inte så högt eftersom det kräver att man får med sig svenska förlag. Det roterande gratisutbud man har i USA kanske inte är lika attraktivt när storkonsumenter av eböcker och ljudböcker i Sverige redan har prenumerationstjänsterna.

Till att börja med ligger tyngre fokus på leverans av fysiska produkter. På den svenska Prime-sidan läser vi att det inkluderar ”helgleverans till Stockholm, Göteborg och Malmö”.

I det läget blir det förmodligen viktigare för Amazon att utöka sitt utbud av svenska titlar istället. Som Publits POD-titlar och varför inte småförlag med egen distribution? Kanske kommer det en charmoffensiv där de erbjuder dessa att bli säljare på Amazon

Amazon Prime kommer att bli en framgång även i Sverige, fri frakt och en del hyfsade tv-serier räcker förmodligen för att övertyga många om att betala 59 kr per månad. Därmed har Amazon fått in en fot i dörren. Det kanske inte blir böckerna som lockar kunderna dit initialt, men den som väl har ett medlemskap med fri frakt kommer säkerligen att öka sina inköp där.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »