Nya Amazon Kindle Paperwhite 2021 får större skärm och mer belysning

En tidigare årsmodell av Kindle Paperwhite. Den nya Kindle Paperwhite 5 blir snarlik i utseendet men med större skärm och bättre frontbelysning. Foto: Amazon.

Igår dök två nya Amazon Kindle-plattor upp med 6,8 tums skärm och bättre belysning. De plockades snabbt bort från sajten. Troligen lanseras Kindle Paperwhite 5 och Paperwhite 5 Signature Edition i slutet av september.

Det är sajten GoodEReader som rapporterar om att Amazon av misstag läckt produktdata om de nya Kindle-plattorna som troligen släpps i samband med Amazons hårdvaruevent i slutet av september.

De två versioner som presenterats innebär inga revolutionerande nyheter jämfört med tidigare. Men skärmstorleken ökar från 6 till 6,8 tum. Bland läsplattor har det varit tydligt att skärmarna blir större, det finns flera konkurrenter med både 10 och 13 tums storlek och möjlighet att anteckna.

Dessutom har Amazon satsat på den inbyggda frontbelysningen, 5 LED-lampor på den tidigare generationen blir 17 i den nya. The Signature Edition får dessutom ljussensorer som anpassar belysningen automatiskt till omgivningen. Den är vattentät (IPX8-klassad) och har 8 respektive 32 GB minne.

Amerikanska journalister spekulerar om Amazon (äntligen) kommer att uppgradera till USB-C (precis som Storytel gjorde med sin nya Reader). Klart är dock att Signature Edition kommer att ha stöd för trådlös laddning, likt senare års mobiltelefoner.

De läckta modellerna dök upp på den kanadensiska Amazonsajten och Kindle Paperwhite 5 kostade 149 CAD (motsvarande drygt 1000 kr) för 8GB-modellen och 209.99 CAD (1425 kr) för Signature edition. Priserna brukar bli högre i Sverige. Som jämförelse kostar den nuvarande Paperwhite med 32GB minne just nu 135 CAD (916 kr) i Kanada men 1699 kr på svenska Amazon.

Frågan är om Amazon kommer att uppdatera mjukvaran för Kindle i och med den nya modellen? På den gamla läser vi på Amazon.se att ”användargränssnittet för enheten finns endast på följande språk: engelska (UK), engelska (US), tyska, spanska, franska, italienska, spanska, nederländska, kinesiska, portugisiska (BR), ryska, japanska”.

Dessutom har Amazon ett begränsat utbud av eböcker på svenska. De visar inte ens eböcker som ett segment på sajten ännu, jämför här nedan hur menyn för böcker ser ut i Sverige respektive Kanada:

Varken Kindle eller Audible är integrerade på svenska Amazon ännu – snart ett år efter lansering. Blir det skillnad när nya Kindle släpps?

Mest spännande ur svenskt perspektiv är egentligen just när Amazon tänker erbjuda eböcker och ljudböcker (download, de säljer CD-ljudböcker) på svenska på bred front, synligt i varje sökresultat.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL