Akwaeke Emezi är nominerad till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris. Pressbild: Texas Isaiah.

Tio nominerade till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fem författare och fem översättare är nominerade till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris. Priset tilldelas varje år ett ”framstående skönlitterärt verk” i svensk översättning.

De fem nominerade är:


ANNONS


Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris finansieras av Kulturhuset Stadsteatern med stöd av Bonnierförlagen, Natur & Kultur och Norstedts. Pristagarduon får 75 000 kronor vardera och vinnarna utses i slutet av november.

Juryns motiveringar:

Ljudmila Ulitskaja, Daniel Stein, tolk (Ersatz), översättning Ola Wallin
Daniel Stein, tolk, skildrar Ljudmila Ulitskaja en helgonlik mans osannolika levnadsöde under 1900-talets mörkaste årtionden. På ett oförglömligt sätt levandegör hon honom och hans humanism i ett raffinerat collage av fiktiva och dokumentära röster, mästerligt överfört till svenska av Ola Wallin.

ANNONS

Marie-Hélène Lafon, En sons historia (Elisabeth Grate Bokförlag), översättning Anna Säflund-Orstadius
En sons historia låter Marie-Hélène Lafon hundra år av människoliv och familjehemligheter framträda med episk kraft på 160 sidor. En enda dag kan bli blixtbelyst, resten av tiden en melankolisk skugga – Lafon får det lilla formatets berättande att växa sig stort och starkt inuti läsaren. I Anna Säflund-Orstadius översättning blir den både andlösa och sakliga franskan lika mångskiftande och levande på svenska.

Judith Schalansky, Förteckning över några förluster (Pequod Press), översättning Linda Östergaard
I det litterära kuriosakabinettet Förteckning över några förluster visar Judith Schalansky på slumpens roll i historieskrivningen. Sprudlande fantasi möter torr saklighet i en samling texter som uppslagsrikt varierar temat, förlustens konsekvenser och möjligheter. Allt elegant översatt av Linda Östergaard.

Hilary Mantel, Spegeln och ljuset (Weyler förlag), översättning Jesper Högström
Spegeln och ljuset, sista delen i trilogin om statsmannen Thomas Cromwell, skildrar Hilary Mantel med psykologisk skärpa de politiska intrigernas ljusskygga boningar vid Henrik VIII:s hov, där maktspelet kring ätten Tudor förs på liv och död. Jesper Högströms översättning ger romanen ett elegant språkhölje, utan att originalets tidstrogna stil går förlorad. 

Akwaeke Emezi, Sötvatten (Bokförlaget Tranan), översättning Helena Hansson
I sin nyskapande uppväxtskildring Sötvatten undersöker Akwaeke Emezi traumats konsekvenser, gestaltad genom en subjektssplittring med gudomliga förtecken. Detta intrikata och makalösa språkarbete överförs med en poetisk exakthet till svenska av Helena Hansson.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Min bok är i goda händer

»Mitt samarbete med Blue Publishing har varit väldigt smidigt. Jag har hela tiden känt att jag har haft full kontroll på allt som händer och samtidigt kunnat slappna av i vetskapen om att mitt manus är i goda händer. Förlaget har förvandlat det till en väldigt fin bok och jag är jättenöjd.«

Mathias Alm, författare till romanen »Nytt land«

Har du ett manus i byrålådan? Skicka det till oss för bedömning. Blue Publishing är ett kvalitetsförlag med bred utgivning. Hos oss investerar du i din bok, och behåller kontrollen och merparten av vinsten. Vi coachar dig hela vägen – från råmanus och ända fram till marknadsföring och försäljning.

Besök oss på www.blue.se

Läs mer om Mathias Alm och romanen »Nytt land«: www.blue.se/nytt-land

(...) Läs hela artikeln »