ANNONS

Kulturhuset Stadsteaterns Internationella litteraturpris 2019 till novellsamling av Ingvild H. Rishøi

Författaren Ingvild H. Rishøi (foto: Hans Fredrik Asbjørnsen) och översättarna Stephen Farran-Lee och Nils Sundberg (foto: Olivia Borg).

Novellsamlingen Vinternoveller, skriven av norska författaren Ingvild H. Rishøi och översatt till svenska av Nils Sundberg och Stephen Farran-Lee, tilldelas Kulturhuset Stadsteaterns Internationella litteraturpris 2019.

– Det är en stor ära. Sverige är ju på något sätt Norges storasyster, och en storasyster är oftast upptagen med sitt – hon har allt hon behöver inne på rummet. Men ibland kikar hon ut. Och om hon då får syn på det lillasyster har sysslat med, och säger högt att denna gången var det bra – då blir lillasyster extremt stolt, säger författaren Ingvild H. Rishøi i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Motiveringen lyder: ”I sina omskakande Vinternoveller gestaltar Ingvild H. Rishøi med saklig empati den stress som fattigdom och utsatthet orsakar. Författarens idiom, en hårsmån från vardagsspråket men alldeles eget, eskorteras här smidigt från norska till svenska av översättarna Nils Sundberg respektive Stephen Farran-Lee.”

Ingvild H. Rishøi, (f. 1978), debuterade 2007 med La stå. Hon har sedan dess givit ut ytterligare två novell­samlingar, av vilka Vinternoveller är den senaste. Rishøis texter har översatts till bland annat danska, tyska och engelska, och novellen ”Vi kan ikke hjelpe alle” är numera obligatorisk läsning för en stor del av Norges gymnasieelever. Den publicerades på svenska 2013 i tidskriften Granta #1 Gränser.

Rishøi innehar en framträdande position på den litterära scenen i hemlandet och har mottagit en rad fina litterära utmärkesler, bl a Bragepriset (för Vinternoveller), Sultpriset och  P. O. Enquists pris.

– En enormt stor ära så klart! Utöver att priset lyfter fram Ingvilds fantastiska bok ser jag det som en hyllning till novellkonsten och till den översatta litteraturen i stort – till den ofta väldigt kollektiva process som det är att överföra ett litterärt verk till ett nytt språk och en ny kulturell kontext, säger översättaren Nils Sundberg.

ANNONS

Nils Sundberg, född 1978 i Göteborg, arbetar som frilansande redaktör och översättare från framför allt norska. Sedan 2018 driver han tillsammans med Ingemar Nilsson Flo förlag, som ger ut spetslitteratur från länderna kring Nordsjön. Förlaget ligger bland annat bakom den svenska utgåvan av Vinternoveller, som nu alltså belönats med Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris. Nils har tidigare arbetat som journalist och musiker, och under 2018 släpptes hans första egna översättning – den ikoniske norske författaren Tor Ulvens roman Avlösning

Stephen Farran-Lee, född 1962 i Stockholm, är en av Sveriges mest framstående förläggare. Sedan 2000 har han arbetat på Norstedts förlag (2000-2008), Albert Bonniers förlag (2008-2014) och Natur & Kultur (2014-). Tidigare har han även verkat som kritiker, producent och programledare på Sveriges Radio och SVT, samt som redaktör och ansvarig utgivare på Bonniers Litterära Magasin. Utöver tre egna publicerade verk ligger Stephen bakom tidigare översättningar av bland andra Merlin Holland, Patrick McCabe och Eoin McNamee.

Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris tilldelas ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning. Det är ett unikt litterärt pris som premierar författare såväl som översättare. Prissumman är 150 000 kr och delas lika mellan författare och översättare.

Juryn består av Maria Schottenius (DN), Claes Wahlin (Aftonbladet), Madelaine Levy (SvD), Jens Liljestrand (Expressen), Marta Ronne (UNT) och Fredrik Lind (Kulturhuset Stadsteatern). Ordförande Ingemar Fasth (Konstnärlig ledare/Litteraturscenen, Kulturhuset Stadsteatern), sekreterare Hanna Karlsson (verkställande producent, Kulturhuset Stadsteatern).

Prisceremonin äger rum den 19 november i Stockholm.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se