bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 10 september

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📙 AnkSkatt. Bokserien Kalle Anka – Legendariska Äventyr (med argentinske tecknaren Daniel Brancas samlade serieskatt på 230 Ankeborgsäventyr) kommer att bestå av totalt nio lyxiga bokutgåvor. Den första McMallards skatt är redan släppt och bok 2 kommer i december. Därefter fyra utgåvor per år.

⚖️ NordenDeckare. Simon Häggström romandebuterade i Sverige med Flickorna som sprang 2019, året efter kom den fristående uppföljaren I skuggan av sektor 5. Böckerna i serien om människohandelsgruppen har sålt över 60 000 exemplar. Nu ska de nå läsare även i Danmark, Finland och Norge, meddelar HarperCollins Nordic. 

🏆 PrisadRoman. Susanna Clarke får 2021 års Women’s Prize for Fiction på 30 000 pund för sin roman Piranesi (2020). Det är blott hennes andra roman, den första Jonathan Strange & Mr Norrell (2004) såldes till 34 länder och blev tv-serie. Den gavs ut på svenska av Norstedts 2005. (Publishing Perspectives)

RooneySuccé. Sally Rooneys nya roman (svensk titel Vackra värld, var är du) är redan den mest sålda inbundna boken i Storbritannien under 2021, enligt Waterstones. Efter bara tre dagar i butik. Nästa vecka får vi se hur den klarat sig de första dagarna i Sverige. (The Bookseller)

🛍️ UgglanSuccé. Bokhandelskedjan Ugglan har haft en bra start på året. I kedjans 81 butiker ökade bokförsäljning med 4,5 procent under årets första sex månader. Dessutom sker ökningen från redan fina siffror och Anders Billing på Ugglan menar att en anledning är att många butiker ligger på små orter där invånarna är måna om sin lokala bokhandel. (SvB)

😎 50NyanserAvEgenutgivning. Det har gått tio år sedan författaren EL James bestämde sig för att ge ut Fifty Shades of Grey på egen hand. Hon skrev senare ett avtal med ett imprint till Penguin Random House och trilogin har sålt 65 miljoner exemplar. Under tiden har synen på egenutgivning förändrats. (The Conversation)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.