Vad läser du under Read Hour den 8 september?

Det är premiär för kampanjen Read Hour i Sverige år 2021. Hur tillbringar du din lästimme? Foto: Istock

Den finska kampanjen Read Hour uppmanar alla till en timmes läsning på FN:s internationella läskunnighetsdag som infaller onsdag den 8 september 2021.

Initiativet Read Hour från Finland firas i Sverige, Finland, Estland och Storbritannien den 1–8 september och kulminerar i en gemensam lästimme. Read Hour-kampanjens budskap är enkelt: stanna upp och läs en timme på FN:s läskunnighetsdag den 8 september. Det officiella klockslaget för den gemensamma lästimmen är klockan 19, men viktigare än klockslaget är att stanna upp och läsa under denna dag.

Bakom kampanjen står Barn- och ungdomsstiftelsen i Finland. I Finland firas Read Hour i år för tredje gången. Målet med Read Hour-kampanjen är att inspirera barn och unga till att läsa, etablera en festdag för läsningen och upprätthålla samhällsdebatt genom att göra lästimmen till ett internationellt fenomen.

– Nästan alla länder i västvärlden står nu inför samma utmaning: barn och unga läser allt mindre och allt större andel lider risk att marginaliseras på grund av svag läskunskap. Denna utmaning vill vi med Read Hour tackla på ett sätt som alla enkelt kan ta del i, säger Olli Alanen, verksamhetsledare vid Barn- och ungdomsstiftelsen, i ett pressmeddelande. 

I Finland har Read Hour varit en succé sedan start. Den har blivit ett fenomen i sociala medier och skolor och bibliotek har tagit initiativet och gjort det till sitt eget. Finlands president är kampanjens officiella beskyddare för tredje året i rad.

Bonnierförlagen är Read Hours partner i Sverige när lästimmen firas här för första gången.

– På Bonnierförlagen strävar vi alltid efter att alla ska upptäcka glädjen och lusten i att läsa och vi tycker att Read Hour, som skapar ett utrymme i en stressad vardag där barn och vuxna kan göra plats för läsning, är ett fantastiskt initiativ. Jag hoppas att så många som möjligt tar det här tillfället i akt att dyka ner i en rolig, sorglig, viktig, intressant eller spännande berättelse, säger Ulrika Caperius, förläggare på Bonnier Carlsen och ansvarig för Bonnierförlagens läsfrämjande arbete. 

Så här firas Read Hour i Sverige:

Finlandsinstitutet i Stockholm inviger en utställning med barnlitteratur den 8 september. Read Hour firas även genom högläsning av verken som finns med i utställningen.

Flera författare från Bonnierförlagen ordnar live reading den 8 september kl. 19–20 då författare själva läser en bok eller högläser sina verk på SelmaStories eller sina egna Instagram-konton.

Funnys Äventyr deltar i kampanjen genom att streama sagostunder i sina kanaler i sociala medier under Read Hour. Förskolor från Malmö stad besöker Funnys Äventyr för sagoläsning i olika miljöer samt för att resa i sagokarusellen.

Junibacken ordnar läsmaraton den 8 september samt deltar i kampanjen i sociala medier.

Alla uppmuntras att stanna upp för att läsa under en timme den 8 september klockan 19–20 på FN:s internationella dag för läskunnighet. Hitta ditt sätt att läsa: en bok, en ljudbok, serietidning eller annat magasin. Använd hashtaggen #ReadHour i sociala medier.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL