Elsa Öhrn och Mustapha Aarab hoppas att nya "Vinterviken" når en stor publik – den har världspremiär på Netflix den 8 september. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Premiär för nya ”Vinterviken” på Netflix den 8 september

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

John-John och Elisabeth är tillbaka – men när Netflix gör remake på den klassiska ”Vinterviken” (baserad på boken av Mats Wahl) är berättelsen placerad i modern tid.
Vi hoppas att det blir en stor grej, inte bara i Sverige utan runt om i världen, säger huvudrollsinnehavaren Mustapha Aarab.

Den första filmatiseringen av Mats Wahls ungdomsroman hajpades rejält efter premiären 1996 och skådespelarna David Tainton och Lina Englund blev idoler för många unga biobesökare. När kärlekshistorien mellan John-John och Elisabeth får nytt liv på Netflix utspelas den i nutid, 2021.


ANNONS


Den här gången spelas kärleksparet – som är bosatta på var sin sida av Vinterviken – av Elsa Öhrn och Mustapha Aarab. Men det är inte bara ett vattendrag som skiljer dem åt. Elisabeth lever i en värld med flådiga villor, rika föräldrar och dyra prylar – ekonomiskt och kulturellt långt från John-Johns tillvaro i en betongförort med en ensamstående mamma och kriminella vänner.

Öhrn har spelat teater sedan barnsben, Aarab fick mersmak för skådespeleriet efter en liten roll i HBO-serien ”Björnstad”, men ingen av dem har gjort skådespeleriinsatser av den här kalibern tidigare.

ANNONS

– Det var skönt att vi båda var nya i den miljön och kunde vara lite ”What!?”, att vi kunde ha varandra i det, säger Elsa Öhrn.

”Hade fått prestationsångest”

De hade inte heller någon relation till den tidigare filmatiseringen innan castingprocessen, men det behövdes inte. Under inspelningen uppmanade regissören Alexis Almström dem att inte ta in för mycket av de tidigare John-John- och Elisabeth-skildringarna.

– Jag tror att det var ganska bra, annars hade man fått prestationsångest av att försöka efterlikna någonting annat, säger Elsa Öhrn.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Själv kunde hon i stället hämta mycket inspiration från sitt eget liv. Liksom rollfigurerna Elisabeth och John-John pluggar hon nämligen teater på Södra Latin.


ANNONS


– På det sättet kunde man känna igen sig såklart, i skådespelardrömmarna, men också för att vi spelar en ålder som vi är i. Man kan känna igen sig i mycket, som att bryta sig loss från hur man är uppvuxen, säger Elsa Öhrn.

Båda drömmer om att fortsätta inom filmens värld, gärna utomlands. Mustapha Aarab har tagit en paus från gymnasiet efter filminspelningen, men planerar att börja plugga snart igen.

– Jag valde att hoppa av skolan för att jag då ville fokusera på annat. Nu är jag peppad igen och planerar att gå tillbaka för att läsa klart gymnasiet, säger han.

”Väldigt personligt”

Regissören Alexis Almström hade länge funderat på att göra en egen, modern version av ”Vinterviken”, och tackade ja direkt när han fick frågan. 36-åringen kommer från samma socioekonomiska bakgrund som John-John, berättar han, och intresserar sig mycket för relationen mellan John-John och den bästa vännen Sluggo.

– Jag kan verkligen dra paralleller till min egen storebror, den kändes väldigt personlig för mig, säger han och tillägger:

– Jag har haft många talangfulla vänner när jag var liten, alla har kanske inte hamnat rätt. Det handlar så mycket om förutsättningar och om var man hamnar i livet. Jag började på en bild- och formskola i mellanstadiet och jag tror inte riktigt man greppar vad sådana små justeringar i ens liv får för inverkningar.

Den tidigare filmen utspelas i ett 90-tal där nynazismen har vuxit sig stark. Nyversionen har snarare dödsskjutningar i förorten som fond. Enligt regissören skedde förflyttningen till samtiden ”organiskt”.

– Kärleksberättelser har i grunden en klassisk odödlig historia som alltid kommer att berättas, vare sig det är i ”Wuthering heights” eller ”Titanic”. Det är hindren som blir samtida för mig, det som står i vägen för kärleken berättar om samtiden. Och nu känns det som att vi lever i en tid som har stora problem i samhället.

”Vinterviken” har premiär den 8 september på Netflix.

Text: Sofia Sundström/TT

Bearbetad nyutgåva av boken bakom filmen Vinterviken

Vinterviken

Vinterviken

  • Förlag: Opal
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-05-10
  • ISBN: 9789172264076
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: ”Vinterviken”

”Vinterviken” utspelas 2021 och kretsar kring två gymnasieelever som växer upp i samma stad, men som lever helt olika liv. Deras världar möts när de börjar i samma klass. Mustapha Aarab och Elsa Öhrn spelar huvudrollerna.

Filmen är regisserad av Alexis Almström.

I övriga roller syns bland andra Magnus Krepper, Loreen, Marika Lagercrantz och Albin Grenholm.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »